Lezing

Voorbij de Werkelijkheid als Bouwdoos: Nieuwe Werkelijkheid

Lezing door Koo van der Wal op dinsdag 14 januari

Organisator Studium Generale
Datum

di 14 januari 2014 20:00 tot 22:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Het ontstaan van de Sahara, het plotseling troebel worden van heldere plassen, het volledig verdwijnen van kelpbossen door zeekomkommers, mogelijke klimaatomslagen. Dynamische systemen met meerdere evenwichten, kantelpunten en faseovergangen herkennen we tegenwoordig overal om ons heen. Betekent dit dat we de werkelijkheid op een nieuwe manier leren zien en begrijpen? Zitten de krachten van de natuur toch anders in elkaar dan we pak hem beet 30 jaar geleden dachten?

Nieuwe Werkelijkheid

In die 30 jaar zijn termen als chaostheorie, zelforganisatie, emergentie en attractoren boven komen drijven, die geheel nieuwe vensters op werkelijkheid geopend hebben. De impact hiervan kan theoretisch goed in beeld gebracht worden door het af te zetten tegen het ‘Newtoniaanse’ natuurbeeld, waarin bijvoorbeeld een goed begrip van tijd ontbreekt. Het hedendaagse praktische belang van deze vergelijking is aanwezig in het onvoldoende onder ogen zien van de diepte van de ecologische crisis. Het ’gemechaniseerde’ wereldbeeld, dat sinds de 17e eeuw onze kijk op en houding tegenover de natuur is gaan bepalen, is namelijk een belangrijke factor achter ons collectieve onduurzame gedrag, volgens Koo van der Wal.

Koo van der Wal is emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde op het gebied van de ethiek, de rechts- en politieke filosofie, de cultuurfilosofie, de geschiedenis van de wijsbegeerte en de milieufilosofie. Zijn laatste boekpublicatie is: Nieuwe Vensters op de Werkelijkheid; Contouren van een Natuurfilosofie in Ontwikkeling.