Lezing

Voorbij de Werkelijkheid als Bouwdoos: Zelforganisatie

Lezing door Koo van der Wal op dinsdag 21 januari

Organisator Studium Generale
Datum

di 21 januari 2014 tot di 28 januari 2014 20:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Het ontstaan van de Sahara, het plotseling troebel worden van heldere plassen, het volledig verdwijnen van kelpbossen door zeekomkommers, mogelijke klimaatomslagen. Dynamische systemen met meerdere evenwichten, kantelpunten en faseovergangen herkennen we tegenwoordig overal om ons heen. Betekent dit dat we de werkelijkheid op een nieuwe manier leren zien en begrijpen? Zitten de krachten van de natuur toch anders in elkaar dan we pak hem beet 30 jaar geleden dachten?

Zelforganisatie

Hoe begrijpen we die natuur dan op een nieuwe manier? Wat verandert er in onze manier van kijken als we termen als chaos, ver-van-evenwicht en zelforganisatie gaan gebruiken? Volgens Van der Wal wordt het organisatiepatroon het basale kenmerk van zo’n kijk op de werkelijkheid. De relaties zijn belangrijker dan de elementen waaruit het is opgebouwd. De natuurlijke werkelijkheid is geen bouwdoos, maar een open, complex, niet-lineair dynamisch systeem. De geschiedenis (tijd!) van een organisatiepatroon krijgt dan ook weer een centrale rol in de natuur- en levenswetenschappen. En dat leidt o.a. ook tot een andere kijk op evolutie en ecologie.

Koo van der Wal is emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde op het gebied van de ethiek, de rechts- en politieke filosofie, de cultuurfilosofie, de geschiedenis van de wijsbegeerte en de milieufilosofie. Zijn laatste boekpublicatie is: Nieuwe Vensters op de Werkelijkheid; Contouren van een Natuurfilosofie in Ontwikkeling.