Persbericht

Wageningen UR innoveert met ultralaag vriezen onderzoeksmateriaal

Gepubliceerd op
4 november 2013

Wageningen UR (University & Research centre) heeft, in samenwerking met B.E.R.G. Koudetechniek & Klimaatbeheersing B.V., een nog niet eerder ontwikkelde faciliteit ontworpen en gebouwd voor de opslag van onderzoeksmateriaal bij de ultralage temperatuur -80°C. Met deze faciliteit, genaamd “Radix Polaris”, wordt jaarlijks 200.000 kWh bespaard en is het invriezen en ingevroren houden van kostbaar onderzoeksmateriaal een stuk veiliger, goedkoper en duurzamer geworden in vergelijking met “losse” conventionele -80°C vriezers. Dinsdag 5 november wordt deze faciliteit officieel intern geopend.

Bedrijven, universiteiten en andere organisaties gebruiken veel “losse” -80°C ultravriezers om biologisch onderzoeksmateriaal zoals weefsel en DNA te bewaren. Deze ultravriezers zijn de grootste stroomgebruikers in het lab. Per stuk gebruiken ze net zoveel energie als twee huishoudens. Daarnaast kan een elektriciteitsstoring funest zijn voor het kostbare materiaal dat in deze “losse” ultravriezers is opgeslagen, omdat de vriezers snel opwarmen. Tot slot zijn ultravriezers duur in aanschaf en onderhoud.

Minder energie en veilig

Om deze redenen heeft Wageningen UR besloten om samen met B.E.R.G. een nieuwe faciliteit te bouwen die minder energie verbruikt én veilig is. Deze faciliteit bestaat uit één koele ruime met daarin twee extreem geïsoleerde -80°C diepvriesunits van 12 meter lang, 2 meter breed en 80 cm hoog. De compressoren en condensors bevinden zich in een nevenruimte, waar de onttrokken warmte wordt teruggewonnen. De inhoud van de twee diepvriesunits is gelijk aan de inhoud van 36 conventionele -80°C ultravriezers. Met een takelsysteem wordt het onderzoeksmateriaal in en uit de bakken getakeld.

Besparing van 80%

Per jaar wordt er met deze faciliteit 200.000 kWh bespaard. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 80 huishoudens. Dat is een besparing van 80% in vergelijking met het gebruik van standaard “losse” ultravriezers. Ook is het kostbare materiaal beter beschermd. Bij een eventuele storing duurt het vijf dagen voordat het materiaal te ver is opgewarmd en zo is er voldoende tijd om de storing te verhelpen. Het biologische materiaal is daardoor veiliger in de nieuwe opslag dan in losse vriezers. Verder zijn de onderhoudskosten lager en wordt er ruimte bespaard.

Radix Polaris is iets bijzonders

Arjo Meijering, projectleider bij Wageningen UR: “Radix Polaris is iets bijzonders, een faciliteit als Radix Polaris is nog nooit eerder gebouwd. Het is een simpel idee, maar wel radicaal anders dan de huidige praktijk. Niemand kon ons vertellen of het zou werken. Vanwege de grote voordelen hebben we besloten om de sprong te wagen”. Meijering verwacht dat Wageningen UR en andere organisaties en bedrijven in de toekomst meer -80°C vriezers vervangen door een faciliteit als Radix Polaris.