Alumnibijeenkomst

Wageningen UR viert twee mijlpalen in Chili

Om de 95e verjaardag van Wageningen UR te vieren werd er van 26 tot 31 mei een ‘Wageningen Week’ georganiseerd in Santiago de Chile. Onderdeel van deze week waren twee symposia en een reünie voor Wageningen UR alumni in Chili.

Organisator Wageningen UR Chile

vr 31 mei 2013 tot za 1 juni 2013 09:00

Locatie Santiago de Chile

Agrifood in Chili en Nederland

De eerste verjaardag van Wageningen UR Chile werd op 29 mei gevierd met een symposium over de parallelen en verschillen tussen de Chileense en Nederlandse agrifood sectoren. Bijna tweehonderd mensen waren aanwezig, niet alleen uit Nederland en Chili, maar ook uit Argentinië en Peru. Sprekers waren Marian Geluk, directeur van Wageningen UR Chile, Conrad von Igel, directeur van onderzoeksinstituut CORFO (gerund door het Chileense Ministerie van Economische Zaken), Martin Kropff, Rector Magnificus van Wageningen UR en Raoul Bino, Voorzitter van het Bestuur van Wageningen UR Chile en directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR.

Hoogwaardig gebruik van argraische residuen

Op 31 mei werd een symposium georganiseerd over ‘Valorisation of Biomass’. Chileense bedrijven zijn erg geïnteresseerd in nieuwe technologische ontwikkelingen waarmee geprofiteerd kan worden van agrarische grondstoffen en reststromen uit de voedingsindustrie. Chili produceert al biodiesel en biogas op kleine schaal, maar is ook geïnterresseerd in het gebruiken van reststromen uit de zuivel en fruit sectoren als grondstof voor hoogwaardige producten. Dit symposium werd geleid door Jan Broeze, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research.

Reünie voor Chileense alumni van Wageningen UR

De ‘Wageningen Week’ werd afgesloten met een reünie voor alumni. Ongeveer 30 alumni van Wageningen University wonen in Chili en twintig van hen bezochten de ‘Wageningen Week’. Ze woonden de symposia bij, discussieerden over de ontwikkelingen die Chili zal moeten doormaken in de agrifood sector, bezochten de historische wijngaarden in de buitenwijken van Santiago en sloten de zeer succesvolle week af met een traditionele Chileense lunch op het landgoed van een van de alumni.