Nieuws

Wageningse wetenschapper ontvangt Vici-beurs

Gepubliceerd op
31 januari 2012

De Wageningse onderzoeker van plantenziektes Bart Thomma heeft een Vici-subsidie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen

Hij besteedt het bedrag aan onderzoek naar de strategie die schimmels inzetten om planten met succes te belagen. Bart Thomma werkt aan het Laboratorium voor Fytopathologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Onder de titel ”Schimmel neemt gastheer bij de neus” gaat dr.ir. Bart Thomma onderzoeken hoe schimmels erin slagen om hun gastheren aan te vallen. De aanval is een opmerkelijk succes van de schimmel omdat alle gastheren, of het nu planten, dieren of mensen zijn, een immuunsysteem hebben om ziekteverwekkers te herkennen en onschadelijk te maken. Om hun gastheer te infecteren gebruiken de schimmels een geheim wapen dat het immuunsysteem van de gastheer om de tuin leidt. De Wageningse onderzoeker en zijn team gaan uitzoeken hoe dat wapen precies werkt.

NWO verstrekte aan 31 vooraanstaande wetenschappers een Vici-subsidie. Deze onderzoekers kunnen elk voor een bedrag tot 1,5 miljoen euro de komende vijf jaar hun onderzoeksgroep verder uitbouwen. Totaal is er dus circa 46 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek geïnvesteerd. De Vici-toekenningen vormen een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Voor Bart Thomma is het de derde keer dat hij een subsidie van NWO ontvangt. In 2004 ontving hij een Veni-subsidie voor ‘Genetische oorzaken van tomatenziekten‘ en in 2007 een Vidi-toelage voor ‘Loodgieten in de plant’.