Studentenverhaal

Weblog Anne

Volg 3e jaars studente Plantenwetenschappen Anne via haar weblog over haar studie en studentenleven in Wageningen.

En echte plantenwetenschappen vakken zijn erg leuk! Eigenlijk zie ik bij mijn jaargenoten en ook voor mijzelf: hoe meer kennis over planten, hoe leuker!

Introductie

Hallo!

Ik ben Anne, derdejaars Plantenwetenschappen en mijn specialisatie is Genen en Gezondheid. Voor mijn minor wil ik een aantal plantenveredeling vakken volgen.

Ik heb om meerdere redenen voor Wageningen University gekozen. Toen ik hier op een open dag kwam voelde ik me al meteen op mijn gemak door de mensen en de mooie groene campus. De sfeer was (en is) hier heel fijn en dat is zeker een belangrijk onderdeel geweest in mijn keuze voor Wageningen. Daarnaast trok de studie Plantenwetenschappen mij in het speciaal en Wageningen University is de enige universiteit in Nederland waar je deze studie kunt volgen. Ook staat Wageningen op agricultuur hoog aangeschreven (op dit moment tweede van de hele wereld volgens QS World University Rankings 2013), het idee dat je studeert op een goed aangeschreven universiteit was ook erg fijn. Maar Wageningen is ook gewoon een ontzettend leuke studentenstad!

Mijn studie bevalt me prima! Ik vind het eigenlijk ook veel leuker dan ik van te voren had verwacht. Het is natuurlijk even wennen, studeren aan de universiteit, maar het went snel. De roostering van vakken, het hebben van een leerweek en de week erop pas tentamens werkt echt heel goed. En echte plantenwetenschappen vakken zijn erg leuk! Eigenlijk zie ik bij mijn jaargenoten en ook voor mijzelf: hoe meer kennis over planten, hoe leuker!

Naast mijn studie doe ik van alles. Ik ben actief bij mijn studievereniging Semper Florens en heb daar in verschillende commissies gezeten. Momenteel zit ik in de fotocommissie en natuurlijk ga ik ook naar de leuke activiteiten van Semper Florens.

Daarnaast doe ik aan verschillende soorten sport, eet vaak samen met mijn ganggenoten en we doen veel leuke dingen samen. Daarnaast spreek ik ook nog met andere vrienden af (vaak ook samen eten), en af en toe uitgaan hoort daar natuurlijk ook bij ;).  

Ik heb nog geen echte toekomstplannen, maar zit soms wel te dromen. Ik zou wel graag bij een zaadbedrijf aan de slag gaan en het liefst op een functie belanden waarin ik ook kan reizen naar verschillende landen. Dat lijkt mij erg leuk. Gelukkig is die kans ook zeker aanwezig, want de plantenwereld/de zaadsector is erg internationaal. Veredeling trekt me heel erg, vandaar dat ik ook een paar veredelingsvakken wil volgen. Maar je weet maar nooit... misschien kruist er wel heel iets anders mijn pad. Nu vind ik het één leuk, maar misschien heb ik iets anders wat nog veel leuker is nog niet ontdekt. Er zijn in ieder geval genoeg keuzes en er zijn ook veel verschillende banen mogelijk.

Juni 2014

Juni 2014 Anne (1).jpg

Hallo allemaal! Het is vakantie! En dit is alweer mijn laatste blog als bachelor, de tijd vliegt echt! Afgelopen ochtenden ben ik verder gegaan met het schrijven van mijn review paper. Het is veel werk, maar gelukkig ook erg leerzaam. Ook hebben jullie mij nog niet over een thesis gehoord. Na lang nadenken waar ik mijn thesis over wilde doen, heb ik eindelijk een onderwerp gevonden! Ik ga namelijk een thesis doen in aansluiting op mijn review paper. Het onderwerp trekt me aan, en ik heb al redelijk wat kennis vergaard door het schrijven van mijn paper. Ik loop dus een beetje uit, en met mij nog een aantal medestudenten die in de zomervakantie verder werken aan onder anderen Host-Parasite interactions, thesis of moeten leren voor herkansingen.

Dan het middagvak IPM. Deze maand moesten we alleen maar practicum doen. Verschillende practica zoals veldpractica en labpractica kwamen aan de orde. Zo hebben we bijvoorbeeld collorado beetles moeten tellen op aardappel planten. Ook hebben we het gedrag van luizen bestudeerd. We keken of ze voorkeur voor virus geïnfecteerd blad of virus vrij blad hadden. Dit is interessant, omdat luizen virussen van plant naar plant kunnen overbrengen. Bij ziekte bestrijding is het dus handig om te weten of het virus de luis manipuleert om van een geïnfecteerd blad te voeden, om zo virus op te doen wat de luis kan verspreiden onder nog niet geïnfecteerde planten. We hebben gekeken naar rhizo-bacteriën die een positieve invloed hebben op met name de wortelgroei van planten en we hebben gekeken naar de overerving van bepaalde genetische eigenschappen van gerst cultivars en in hoe verre deze waren beïnvloed door het milieu. Dat is een belangrijk onderwerp in de veredeling. Het waren interessante practica en gelukkig hadden we alle verslagen op tijd af zodat er in de laatste week geleerd kon worden voor het tentamen ;).

Daarnaast heb ik deze maand vaak samen veel ijsjes gegeten en was er een afsluitende barbecue georganiseerd door Semper Florens, als laatste activiteit van het jaar.

Een ouderejaars gaf zijn afstudeer feestje deze maand. Hij heeft zijn studie afgelopen mei afgerond en daar hoort natuurlijk een feestje bij! Het was een hele gezellige avond en ik heb nog een aantal afgestudeerde plantenwetenschappers weer een keertje kunnen spreken, dat was ook alweer een tijdje geleden!

Tot slot, zoals ik al schreef, dit is mijn laatste blog en ik wilde hem graag afronden met het volgende: Voor mij was de keuze om Plantenwetenschappen te gaan studeren een van de belangrijkst en beste keuzes die ik heb gemaakt. Het derde jaar was leukste jaar als student tot nu toe, bijvoorbeeld door mijn eigen samengestelde minor te volgen. Zoals ik mijn plek heb gevonden waar ik me thuis voel, hoop ik dat jullie allemaal een studie en studentenstad kunnen vinden waar je je net zo thuis voelt als ik als student Plantenwetenschappen in Wageningen.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met het al dan niet kiezen voor Wageningen en de studie Plantenwetenschappen.

Een ontzettend leuke vakantie toegewenst en alvast succes komend schooljaar! En wie weet tot ziens… ;)!

Juni 2014 Anne (2).JPG
Juni 2014 Anne (3).JPG

Mei 2014

Mei 2014 Anne (1).JPG

De leukste periode van het jaar is aangebroken. Het weer wordt mooier en de activiteiten zijn daar op ingesteld. Daarnaast begint iedereen naar de zomervakantie toe te leven. Ik heb met 3 vriendinnen een vakantie naar Griekenland geboekt, en daar heb ik heb ontzettend veel zin in! Maar eerst nog even een maandje studeren ;).

De maand begon met examens, maar ook met het bevrijdingsfestival op 5 mei. Zoals ik al vertelde in de vorige blog, zou ik gaan optreden met buikdansen. Het was erg leuk om een bijdrage te leveren aan het bevrijdingsfeest! Daarna heb ik met vrienden rondgelopen door Wageningen en een gezellige dag gehad. Het was dan wel examen week, maar het was toch echt wel een wel verdiend vrij dagje!

Na de examens begon de laatste periode van het jaar dan echt. Deze periode doe ik het vak Intergrated Pest Management (IPM), dit vak is een tweedejaarsvak dat ik vorig jaar niet heb kunnen doen. IPM is op dit moment een beetje saai voor mij, omdat ik al wat meer kennis heb door mijn minor vakken. Er zit best veel herhaling in. Gelukkig vertelde een docent die ik kende van het vak Breeding for Quality and Resistance, dat de vakken worden aangepast om te zorgen dat er niet zo veel overlap meer is. Dat is een goede verbetering naar mijn mening. Nog even over de inhoud van het vak IPM, het vak gaat over plaagbeleid in gewassen en veredeling komt daar natuurlijk ook bij kijken. Op dit moment worden er elke middag colleges gegeven en in juni beginnen we met practica.

Daarnaast doe ik deze periode Host-Parasite Interactions. Dit vak deed ik ook in de tweede periode van het jaar, maar het schrijven van een review artikel vind ik lastig. Het kost me dus meer tijd dan dat er voor het vak gepland staat. Gelukkig gaat het deze periode een stuk beter!

Tot slot, in deze maand een van de leukste activiteiten van het jaar: het gala! Het gala werd georganiseerd door verschillende studieverenigingen, zoals die van Dierwetenschappen, Agrotechnologie en Levensmiddelentechnologie en natuurlijk die van Plantenwetenschappen. Zo’n 400 man/vrouw had zich aangemeld, dus het was gezellig druk in de Arnhemse villa waar het gala plaatsvond. Het was een mooi gala en we hebben een leuk feest gehad met natuurlijk een boel mooie foto’s!

Volgende maand meer over de IMP practica en natuurlijk de afsluitende activiteiten van dit jaar!

Mei 2014 Anne (2).JPG

April 2014

anne april 2014.jpeg

Hallo Allemaal, Wat een drukke periode was dit! De laatste paar weken van Breeding for Quality and Resistance werden de onderwerpen Quality en abiotische stress besproken. Daarnaast hadden we practica over appels en moesten we er een verslag over maken. Ook dit keer was de statistische analyse belangrijk. Dat blijft niet leuk, maar aan de andere kant merk ik dat ik er toch wel wat van opgestoken heb en dat het toch wel een handig middel is om goede conclusies te trekken.


Bij Plant Cell and Tissue Culture hebben we weer veel practica gedaan. Ook mochten we een klein, eigen verzonnen, onderzoekje doen over aardappel knol groei. We hebben hierbij naar het effect van twee verschillende plantenhormonen gekeken die allebei aanwezig zijn op het moment van inductie tot de volledige uitgroei van een aardappelknol. Het interessante aan deze hormonen, is dat ze een contrasterende werking hebben. De een gaat de knolgroei tegen en de ander stimuleert het (er zijn nog meer hormonen hierbij betrokken, maar wij wilden kijken naar de interactie van deze twee). Helaas waren 2 weken voor ons experiment niet genoeg om knolgroei te vinden, wel hebben we wat andere leuke conclusies kunnen trekken.

Deze maand eindigde met de leerweek, waarin bij mij al één tentamen viel. Ook moesten de verslagen worden afgerond en ingeleverd, gelukkig is daarin de examenweek, die in de eerste week van mei valt, nog wat tijd voor.

Gelukkig zijn er naast het studeren natuurlijk ook nog andere leuke, actieve en ontspannende activiteiten. Zo is een van mijn hobby’s buikdansen. Dat doe ik bij  ISOW, een van de internationale studentenverenigingen in Wageningen. Er was gevraagd of we het leuk vonden om op te treden op 5 mei, het bevrijdingsfestival. Dit vond ik ontzettend leuk en we hebben met z’n drieën, binnen vier en een halve week een choreografie van 5 ½ minuut ingestudeerd. Daarnaast waren we ook druk bezig met het maken van de outfits. Er ging ontzettend veel tijd in zitten, als ik in de leerweek niet aan het leren was, dan was ik wel bezig met oefenen of knutselen. Maar het was zeker de moeite waard!

Aankomende maand begint dus met examens, het bevrijdingsfestival op 5 mei en nieuwe vakken worden weer opgestart. Ook duurt het niet meer lang voordat het gala wordt gehouden en een boel andere leuke activiteiten. En voor de mensen in VWO 6 begint het eindexamen natuurlijk alweer snel dichterbij te komen… Heel veel succes met voorbereiden en ik hoop jullie allemaal tegen te komen in Wageningen aankomend jaar!

Maart 2014

Maart 2014 Anne (1).JPG
Maart 2014 Anne (2).JPG

Hallo allemaal, met het mooie weer in deze maand kon er weer vaak geluncht worden in het gras tussen het Forum, Orion, Atlas en Radix in. Mijn 2e jaars vak heb ik afgerond met een tentamen en ik ben nu begonnen aan twee leuke vakken: Breeding for Quality and Resistance en Plant Cell and Tissue Culture. Beide vakken zijn mastervakken die je kunt volgen binnen de master Plant Biotechnology, maar ik doe ze in mijn minor. Bij Breeding for Quality and Resistance hebben we een practicum gehad over gerst, waar we een verslag over moesten schrijven. We keken naar verschillende gerst cultivars en hun resistentie tegen ‘barley leaf rust’ (letterlijk vertaald gerst bladroest), bladroest is een schimmel die heel veel schade aan kan brengen in gewassen. Daarom is veredeling voor resistente of gedeeltelijk resistente planten erg belangrijk, om zo oogstverliezen door deze schimmel te minimaliseren. We keken naar het effect van de schimmel op de cultivars en we keken daarnaast ook wat het effect van 3 verschillende grond typen (met veel, gemiddeld en weinig nutriënten). Sommige van de planten hebben behoorlijk veel last van de schimmel zoals je op de foto misschien wel kunt zien (oranje stippen).

’s Middags volg ik het vak Plant Cell and Tissue Culture. Met dit vak hebben we een paar colleges, maar met name veel practica in een flow cabinet (hierin kun je steriel werken). Het idee van planten celcultuur en weefsel cultuur is dat je cellen of een stuk op medium zet om bijvoorbeeld een nieuwe plant te laten groeien. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het snijden van stukjes tabaksblad en die op medium zetten. Ook kun je bijvoorbeeld ‘embryo rescue’ doen, dit is het redden van het embryo dat ontstaan is uit een bepaalde kruising van planten. In dit geval zal het embryo waarschijnlijk niet door ontwikkelen in de plant (en dus dood gaan). Maar misschien wil je wel heel graag zien wat voor eigenschappen de planten hebben die uit de kruising komen. Dan kun je proberen het embryo te redden door hem uit de plant halen en op medium zetten. Het is dan mogelijk om op deze manier (soms) wel een plant te laten groeien. Dit kan handig zijn bij veredeling of bijvoorbeeld genetisch onderzoek.

Voor de rest waren er ook weer een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Zoals de wissel van het bestuur, het commissieleden bedank uitje, maar ook bijvoorbeeld het International diner van Semper Florens. Het international diner was erg leuk, want ik kende veel internationale studenten van het vak Plants and Health, maar ook door mijn Chinese ganggenoot en de Buitex (zie blog september). Er werd gezellig samen gegeten, en vervolgens werd er een quiz gehouden over internationale kennis. We hadden bijna gewonnen, helaas waren we net iets te langzaam met de finale vraag, maar ik vond het wel erg leuk! Daarna was er swingdans, wat hilarisch was. De meeste mensen bakten er niet zo veel van, aangezien het overvol was en niet iedereen even veel danservaring had. De avond was erg geslaagd!

Ook het groot integratiefeest vond weer plaats. Het is een feest georganiseerd door verschillende studieverenigingen, en het thema was de foute fitness. Het was een erg leuk feestje en plantjes uit alle jaren waren aanwezig en samen gezellig aan het feesten.

Daarnaast had ik een kleine excursie voor mezelf geregeld. Ik kom namelijk uit Enkhuizen, en woon dus in de echte zaad- en bollenstreek. Ik was zelf nog nooit wezen rondkijken op een bloembollenbedrijf. Daarom ben ik in een weekeinde wezen kijken bij een bollenbroeierij in Andijk. We zagen de opslag en het hele traject dat volgde. Het bedrijf had twee locaties en hele hoge kwaliteit tulpen, het was erg leuk en interessant om te zien!

Maart 2014 Anne (3)_2.JPG.jpeg
Maart 2014 Anne (4).JPG.jpeg

Februari 2014

februari Anne.JPG

Deze maand begon goed, want de maand startte met twee  hertentamenweken. Gelukkig had ik geen hertentamens gepland staan en waren deze twee weken voor mij dus vakantie. In de tweede week ging ik samen met vijf andere plantjes op skivakantie! We ging met studentenwintersport naar het gebied La Plagne. Afgezien van de soms wat minder goede organisatie, hebben we echt een super week gehad!! Elke dag vroeg de berg op en na het skiën/snowboarden gingen we bijna elke dag naar de après-ski. De sfeer was erg gezellig en het is ook erg leuk om met zo veel studenten in zo’n gebied te zitten. Je kunt overal wel een gesprekje hebben. Daarnaast had ik onder andere snowboard les. Met les heb ik allemaal truckjes geleerd, erg leuk! 

 Vervolgens begon periode 4. Deze periode volg ik het vak Biosystematics, Evolution and Agrobiodiversity. Het is een vak uit mijn 2e jaar dat ik nog moet volgen. Ik vind de naam heel fancy klinken, maar vind het vak persoonlijk niet echt leuk. Gelukkig kunnen smaken altijd verschillen en wordt een vak aan het einde van de periode altijd geëvalueerd, waardoor er verbeteringen van het vak kunnen optreden. Vakken worden hier vaak aangepast door het commentaar van de evaluatie, en ik vind dat dat iets heel goeds is. Nog even over het vak: we beginnen elke ochtend met college, daarna zelfstudie, om de dag te eindigen met een toets.

Volgende maand rond ik dit vak af en begint de nieuwe periode. Dan ga ik twee vakken volgen waarvan ik verwacht dat ik ze erg interessant ga vinden, dus daar kijk ik naar uit! Daarnaast zijn er in de maand maart veel leuke activiteiten gepland waar ik ook zin in heb. Daarover volgende keer meer!

Januari 2014

Januari 2014 Anne (1).JPG

Gelukkig nieuwjaar allemaal! De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op! Deze maand volgde ik het vak Plants and Health. Ik vond dit vak echt ontzettend leuk en interessant. We kregen acht keer een dag die met 2 uur college begon, waarna we vervolgens een groepsopdracht moesten doen, die aan het einde van de dag werd afgesloten met een presentatie van alle verschillende groepjes. De groepjes waarin je moest werken wisselden per college.

Ik heb nog nooit op zo’n manier een vak gehad, maar vond dit best wel fijn! Een van de voordelen van wisselende groepjes was dat je bijna alles studenten leerde kennen. De sfeer onderling was ook echt heel erg gezellig. Het vak is een mastervak, wat ik volg als onderdeel van mijn minor en er zijn dus ook veel buitenlandse studenten die dit vak volgden. Ook heb ik er een aantal leuke vriendschappen bij, ik vind het nu al ontzettend jammer dat die studenten maar voor een paar maandjes in Wageningen zijn!

Nog wat meer over Plants and Health, het vak bekeek een groot scala aan verschillende onderwerpen gerelateerd aan gezondheid en planten. Van stoffen waar je een allergische reactie op kunt krijgen, tot het produceren van medicijnen met planten. Verder was er voor de overige 12 dagen een groter groepsproject waarin we een klein onderzoek moesten doen. Daarna moesten we een artikel schrijven en een poster presentatie houden. Mijn onderwerp ging over het antitumor effect van zeven verschillende soorten paddenstoelen. Niet helemaal plant gerelateerd, maar wel super interessant. We hebben wat leuke resultaten gevonden, waarvan sommige best onverwacht, wat het alleen maar interessanter maakt. Van alle vakken die ik tot nu toe heb gevolgd valt dit vak zeker in de ‘top 5’ van leukste vakken. Ik weet dat ik ook erg positief scheef over het vak GATC in de eerste 2 maanden. Dit laat ook zien dat: hoe verder je in je studie komt, hoe interessanter de vakken worden.

Naast al het harde werken was er na vijf uur ook wat tijd over om leuke dingen te doen. Net als alle vorige jaren werd het nieuwjaarsdinner van Semper Florens weer georganiseerd. We gingen gezellig met z’n allen gourmetten en de meesten gingen daarna uit in de Woeste, zoals de traditie luidt op woensdagen!

En dan even totaal wat anders: deze maand had ik een buikdans optreden bij ISOW (International Student Organisation Wageningen) als onderdeel van een thema avond/thema feest ‘de Arabische Nacht’. Het was voor mijn de eerste keer dat ik optrede en de zaal zat erg vol… Ik vond het dus ook best wel eng, maar ook ontzettend leuk om te doen! Mijn Nederlandse vrienden konden helaas allemaal niet komen kijken, maar na het dansen zag ik een aantal internationale studenten die ik ken van Plants and Health, dat was een leuke verassing!

Volgende maand volg ik als het goed is een vak wat over evolutie gaat, maar eerst zijn er 2 herkansingsweken waarin ik vrij ben :)! Daarover volgende maand meer!


Januari 2014 Anne (2).JPG

December 2013

December 2013 Anne (1).jpg

De maand december is een hele gezellige en drukke maand. Er werd veel Sinterklaas gevierd en vervolgens was het alweer tijd voor de leerweek en de examen week. Om daarna natuurlijk 2 volledige weken vakantie te krijgen! (In Wageningen is de roostering als volgt: de tweede periode wordt afgesloten voordat het vakantie is. Er geldt in dit geval dus, dat het ook echt vakantie is. Iets waar iedereen heel erg blij mee is. Er is dus geen huiswerk of iets dergelijks, gewoon twee volledige weken vrij!)

Maar voor het zo ver was…

Eerst was er nog een week vol leuke activiteiten. Zo heb ik Sinterklaas gevierd met mijn gang. We gingen een dobbelspel doen en tijdens dat dobbelspel kwamen Sint en Piet ook nog even bij onze gang langs! Dit deden ze door met veel kabaal op het keukenraam te kloppen… Mijn nieuwste ganggenoot schrok zich vervolgens een ongeluk! Dat was eigenlijk wel erg grappig om te zien.... ;) Na Sint en Piet een biertje te hebben aangeboden, wat liedjes te hebben gezongen en gezellig gekletst te hebben, verlieten zij ons weer om naar de volgende gang te gaan. Nadat we ons dobbelspel hadden afgerond zijn we naar de Woeste gegaan, want daar was Sinterklaas-bingo. We hadden helaas niets gewonnen, maar het was wel een leuke avond.

Vervolgens moest er wel nog even hard worden gewerkt en tentamens worden gemaakt. Ik had wel een positief gevoel over mijn tentamens, dus met een goed gevoel de vakantie in!

Ook ben ik naar het afscheidsfeestje van een van mijn vriendinnen gegaan. Zij gaat namelijk voor 8 maanden naar Amerika. Ze doet daar haar minor (het vrije keuze deel in de Bachelor). Het is ontzettend gaaf dat ze deze kans heeft gekregen (daar heeft ze ook wel hard voor moeten werken en een boel voor moeten regelen, maar het is haar gelukt). Ik vind het ook ontzettend leuk voor haar, maar ik ga haar natuurlijk wel missen! Tegelijkertijd vliegt de tijd hier en zal ze voor mijn gevoel ook alweer snel terug zijn.

Toen het dan toch eindelijk vakantie was, was het tijd om even echt te ontspannen en leuke dingen te doen! Verder heb ik ook al even naar het vak gekeken wat ik aankomende periode ga volgen. Zover ik nu een indruk kan krijgen lijkt het mij een erg interessant vak. Daar ga ik jullie natuurlijk volgende maand natuurlijk meer over vertellen, maar eerst nog even lekker genieten van nog een halve week vakantie..! Fijne jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar!

December 2013 Anne (2).JPG

November 2013

Anne november 2013.JPG
IMG_2989.jpeg

Alweer een maand die erop zit, de tijd blijft vliegen! Op dit moment volg ik de vakken wiskunde 2 en wiskunde 3. Niet echt mijn meest favoriete onderdeel, maar het hoort er bij. Ik krijg nu wel echt weer het “middelbare school” gevoel. Gelukkig krijg ik hierna niet nog meer wiskunde op deze manier. Dit zijn twee basisvakken die je gewoon moet halen en dan snel weer verder gaan met meer plant gerelateerde vakken.

Het andere vak wat ik nu volg vind ik vele malen interessanter. Ik volg het vak “Host-parasite interactions”. Dit vak heb ik gekozen in mijn vrije keuze deel, niet iedere plantenwetenschapper volgt dit vak dus. Het vak is een zelfstudievak, waarin ik een review artikel moet schrijven over ongeveer 15 onderzoeks-artikelen met ongeveer hetzelfde onderwerp. Ik heb gekozen om onderzoek te doen naar voedingscellen die nematoden vormen. (Nematoden zijn ook wel bekend als aaltjes, het zijn hele kleine wormpjes die de plant beschadigen en voedingsstoffen afnemen. Nematoden vormen best een groot probleem in de landbouw. Zelfs in westerse landen zijn de verliezen van de oogst nog ~8,8% (aan alleen nematoden dus). Dat is best een groot aandeel, en daarbij zijn andere planten parasieten nog niet eens meegenomen.)

Nematoden kunnen twee verschillende soorten voedingsstructuren maken (per soort kunnen ze of de een of de ander maken en ze zijn er volledig afhankelijk van). Ik vind het interessant om uit te zoeken welke interacties er op moleculair gebied plaatsvinden tussen de plant en de nematode. De plant moet namelijk worden geherprogrammeerd door de nematode, om voedingscellen te vormen. Informatie over welke interacties er tussen nematoden en planten zijn, kan worden gebruikt om planten resistent te maken tegen nematoden. Want als de nematode geen voedingscellen kan maken dan is hij in principe kansloos (hij kan dan niet groeien en dus ook niet ontwikkelen), en dan “wint” de plant.

Voor de rest waren er natuurlijk ook weer veel leuke activiteiten naast het studeren. Zo was er dit jaar ook weer een palmintocht. Samen met mijn ganggenoten was ik naar het stadscentrum gegaan. Daar konden we een palm-kerstmuts halen en vervolgens in 7 verschillende kroegjes een palm biertje drinken. Je kunt je vast voorstellen dat er een erg gezellige sfeer hing in het centrum van Wageningen. Overal studenten met kerstmutsen op en veel gezelligheid in de kroegjes!

Maar het leukste van deze maand vind ik toch wel het weekend waarin ik samen met de vriendengroep uit mijn jaar (allemaal plantjes* dus) naar Texel ben geweest! Een deel ging met de trein en een ander deel ging met de auto erheen. Het was zeker voor de mensen met het ov wel een lange reis. Daarnaast hadden we bijna de boot gemist… maar toen we er eindelijk waren, was het echt super leuk. Het huisje was erg mooi en eigenlijk ook best wel een beetje luxe. We hebben fietsen en tandems gehuurd, hebben lekker rondgefietst over het eiland en we zijn uitgewaaid – echt heel fijn. Iedereen was ook blij en relaxt, iets wat door de week wel eens anders is. Het was dus echt een geslaagd weekeinde!

Nu komt er een lekker drukke maar ook zeker een hele gezellige maand aan en daarover volgende keer meer!

*Het is ook alweer een tijdje geleden (~2 jaar, zo lang schrijf ik alweer..!) dat ik heb uitgelegd dat plantenwetenschappers elkaar onderling ‘plantjes’ noemen. Zelf schrijf ik af en toe ook wel over ‘de plantjes’, dus dan weten jullie dat ik het in dat geval over studenten plantenwetenschappen heb. ;)

Anne november 2013 2.JPG
Anne november 2013 1.JPG

Oktober 2013

oktober 2013 Anne (1).JPG

Zó de eerste maand van het jaar zit er alweer op en het eerste tentamen van het jaar trouwens ook! Ik had jullie beloofd wat meer te vertellen over het vak wat ik afgelopen twee maanden volgde: GATC (Genetic Analysis Trends and Concepts). Ik had gehoord dat het vak best wel pittig zou zijn… wat ook zeker waar bleek te zijn, maar het vak was ook super interessant! Dus eigenlijk viel het me alles mee!

We gingen kijken naar verschillende uitzonderingen op Mendels wetten. Dit deden we door veel practica te doen met verschillende model organismen: bijvoorbeeld de vlieg Drosophila melanogaster, de modelplant Arabidopsis thaliana en verschillende schimmels. Daarnaast moesten we artikelen lezen en daarover discussiëren, natuurlijk waren er ook nog een paar hoorcolleges. Het is natuurlijk lastig uit te leggen wat ik nu precies heb geleerd en waarom ik het zo’n leuk vak vond. Daarvoor moet je het vak natuurlijk gewoon volgen ;). Een van de leuke dingen vond ik dat er een boel Nu gebeurt. Het onderwerp is nu actief en er valt nog meer in te onderzoeken en te vinden… Al met al heb ik veel plezier gehad met het volgen van dit vak, dat was dus een hele leuke verassing gezien ik er aan het begin van de periode niet teveel van had verwacht…!

Naast de gewone colleges was er natuurlijk ook tijd voor ander dingen. Zo was er afgelopen maand een avond over beiensterfte. Interessant voor plantenwetenschappers, omdat de bijensterfte de bestuiving van planten uiteindelijk ook beïnvloed. In dit geval ging het even niet over de chemicaliën die voor sterfte zouden kunnen zorgen, maar over een mijt die de bijenpopulatie aantast. Het was een erg informatieve avond en er was zelfs iemand die het zó interessant vond dat ze heeft gevraagd naar een optie om thesis te doen!

Over thesis gesproken, dan toch nog even over het vak GATC. Ik moet bekennen dat het vak een van de leukste en interessantste vakken is dat ik tot nu toe gevolgd heb! Het vak heeft me nog meer doen interesseren in genetica. Daarom heb ik gevraagd of er mogelijkheden zijn voor een BSc thesis. Hier werd erg enthousiast op gereageerd en ik heb nu een mogelijk onderwerp :)! Dat vind ik eigenlijk best wel leuk, want ik hoor van mijn medestudenten wat ze (gaan) doen, maar ik wist het voor mijzelf nog niet zo goed… En nu heb ik plotseling iets wat mijn ontzettend aanspreekt! Daarnaast is de leerstoelgroep leuk, met zijn de mensen erg gepassioneerde en aardig! Ik vind het nu eigenlijk wel jammer dat ik nog een tijdje moet wachten voordat ik thesis kan doen….

Ook de bestuurswissel vond weer plaats. Met de algemene ledenvergadering heeft onze studievereniging een nieuw logo gekregen. Dat was eigenlijk ook wel nodig, gezien sinds de oprichting van Semper Florens het logo niet meer was aangepast, terwijl de studie wel is veranderd. Er werd dan ook massaal voor het nieuwe logo gestemd! Na al het officiële was er natuurlijk een borrel in (waar anders?) de Woeste!

Natuurlijk kwamen de examens ook weer in zicht en was het tijd voor de leerweek… maar gelukkig had ik daarvoor eerst nog een leuke activiteit, namelijk de buitex afterparty. We kwamen samen in de Woeste en hebben gezellig gegeten, foto’s gekeken, sangria gedronken en een spelletje gespeeld: “weerwolven in Spanje”. Dat was erg leuk en het is ook grappig om te horen dat ze in verschillende landen (want het was een diverse groep: Nederlanders, Chinezen en een Ecuadoriaan) verschillende varianten kennen van dit spelletje. Al met al dus een leuke periode die leuk werd afgesloten!

Ondertussen is de nieuwe periode weer gestart… daarover volgende maand meer!

oktober 2013 Anne (3).JPG

September 2013

September 2013 Anne (1).JPG

Hallo allemaal! De vakantie is weer om en de studie weer begonnen. Ik hoop dat jullie allemaal een leuke vakantie hebben gehad! Mijn vakantie was dat in ieder geval wel:). Ik ben met een aantal studiegenoten op Buitex (buitenlandse excursie) geweest. Het was een ontzettend leuke excursie/vakantie naar Spanje. Op de eerste dag gingen we naar het rijstmuseum in Valencia. Dat klinkt wel raar: rijst in Spanje, dat is meer iets voor China... Maar denk dan aan het typische Spaanse gerecht paella. De tweede dag gingen we dan ook bij paellarijstveredeling kijken, waarna we natuurlijk ook echte paella hebben geproefd!

In totaal waren er 7 verschillende excursies. Zo ook een hele leuke excursie naar een biologische olijfgaard in Tabernas. Het is een biologisch bedrijf en de olijfteelt gaat dus anders dan bij reguliere bedrijven. Zo stonden er af en toe wilde olijfbomen in de olijfgaard, voor bestuiving van de productiebomen. Zo’n wilde soort was voor ons plantenwetenschappers natuurlijk erg leuk om te zien! Ook produceren ze bij het bedrijf hun eigen olijfolie. We zagen hoe olijfolieproductie vroeger in zijn werk ging en hoe het recent op het bedrijf gaat. Ook hebben wat geleerd over de verschillende soorten olijfolie. Daarnaast maakte ze hun eigen brandstof en compost. Een echt biologisch en duurzaam bedrijf dus. Ik vond het echt prachtig, en het uitzicht over de olijfgaard trouwens ook..!

De Buitex was de perfecte balans tussen studie, iets leren over de (vaak plant gerelateerde) cultuur van Spanje en natuurlijk lekker vakantie houden aan het strand, tapas eten, ‘s nachts zwemmen, etc.  Ik vond het echt top!

In de laatste week van de vakantie heb ik aan Summerschool Green Genetics meegedaan. Hierin kregen we 3 ochtenden college over veredeling en de nieuwste technieken. Voor de rest hebben we verschillende bedrijven bezocht (Schonenveld Breeding, Key Gene, Nunhems, Syngenta, Incotec, Nak tuinbouw en RijkZwaan) en zo een beetje een beter beeld van de groene sector gekregen. Mijn beeld van de sector is hierdoor wel wat verandert, dus het was een erg leerzame, maar ook een erg leuke week!

Al met al was mijn vakantie dus erg leuk en leerzaam. (en volgend jaar ga ik wel lekker ‘echt’ vakantie vieren;))

Deze twee activiteiten zijn niet direct vanuit de studie geregeld, maar zijn wel studie-gerelateerd. Ze worden bijvoorbeeld georganiseerd door de studievereniging Semper Florens (in dit geval buitex), of Summerschool door samenwerking van de sector en de universiteit. Deze activiteiten kunnen een erg leuke en nuttige aanvulling op je studie zijn, en dat maakt studeren in een studentenstad als Wageningen extra leuk! 

Volgende maand vertel ik wat meer over het vak wat ik nu volg: Genetic tools analysis and concepts en natuurlijk ook over het studentenleven hier in Wageningen ;). Tot dan!

Ps: Je kunt altijd op de website van Semper Florens rondkijken en je bijvoorbeeld inschrijven voor een meeloopdag ;) of wat foto’s te zien van verschillende activiteiten. (www.semper-florens.nl)

September 2013 Anne (2).jpeg
September 2013 Anne (3).JPG