Blogpost

Winter in Antarctica

Gepubliceerd op
12 augustus 2013

De voorbereidingen voor de WISKY expeditie naar Antarctica zijn in volle gang aan de wal, voordat het schip zal vertrekken uit Punta Arenas.

Foto: Polarstern wachtend op beter weer in de haven van Punta Arenas.

De expeditie WISKY / ANT-29-7

De expeditie draagt de naam WISKY. Dit klinkt als een tocht langs Schotlands beroemde destilleerderijen, maar dat is toch echt niet wat wij gaan doen. De afkorting WISKY voor onze komende zuidpool expeditie staat voor ‘WInter study on Sea ice and KeY species’. 

De meer zakelijke expeditie-naam luidt ‘ANT-29-7’, wat simpelweg staat voor de 29e maal dat de Duitse ijsbreker Polarstern in de zuidelijke oceaan aan het werk is, en wij daarvan aan de 7e ‘poot’ deelnemen. Die voert ons vanaf Punta Arenas in Chili, via de zeeijs gebieden van de Weddell Zee naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Op 14 Augustus varen we uit, en op 16 Oktober lopen we weer binnen. Mogelijk maken we op de terugweg in de wateren nabij het ‘warme’ Zuid-Georgia nog een laatste stop voor onderzoek.

Voorbereidingen aan wal

Een aantal dagen voor het geplande vertrek hebben we in Punta Arenas onderdak gezocht in hotel ‘Finis Terrae’ (het ‘Einde van de Wereld hotel’) om onze spullen aan boord klaar te maken voor dat we de zee opgaan. In de ruige Drake Passage is het onmogelijk om onze observatieposten boven op het schip te installeren, ons ‘ijsnet’ SUIT (Surface and Under-Ice Trawl) gebruiksklaar te maken en de werkruimtes in te richten. Dus dat proberen we hier aan de wal voor elkaar te krijgen. Helaas wordt Punta Arenas door ruige sneeuwjachten, plensbuien en ijzige winden dusdanig geteisterd dat Polarstern van de havenbeheerders geen kranen mag gebruiken om de containers te tillen.

Vanmiddag 12 Aug zijn we tevergeefs naar het schip geweest, en voor morgen zien de zaken er ook nog niet echt geweldig uit.  Maar alles komt ongetwijfeld op zijn pootjes terecht, en we kijken reikhalzend uit naar een fascinerende expeditie. Leef mee via onze dossier berichten.

Jan Andries van Franeker


Re:ageer