Persbericht

Workshop (voer)management en darmgezondheid op VIC Sterksel

Gepubliceerd op
30 september 2013

Maandag 16 september vond de Wroeten met VarkensNET: ‘Naar een goede darmgezondheid op uw varkensbedrijf’ plaats op VIC Sterksel. Zowel zeugen- als vleesvarkenshouders en erfbetreders waren aanwezig op de bijeenkomst. Hierin stond darmgezondheid en wat u daaraan kunt doen op úw bedrijf centraal.

Inleiders van ForFarmers Hendrix en Boehringer Ingelheim namen de varkenshouders mee in het kijken in de stal en het stellen van een juiste diagnose. Dat is de basis van een goede aanpak. In twee workshops konden de deelnemers verder inzoomen op specifieke aandoeningen. Hoe deze te signaleren en aan te pakken kwam hierbij aan de orde.

Aandachtspunten belangrijk voor een goede darmgezondheid

Een andere workshop werd georganiseerd door VIC Sterksel. Hierin werden de deelnemers uitgedaagd stil te staan bij wat de invloed is van bepaalde handelingen en omstandigheden van hun bedrijf op de darmgezondheid. Door dit met elkaar inzichtelijk te maken, kwamen de belangrijkste aandachtspunten boven tafel: biestmanagement, voeropname voor spenen, bij spenen en opleg, hygiƫne (zowel voer als omgeving), afstemming vermeerderaar en vleesvarkenshouders. Veel van deze zaken zijn wel bekend, maar ontsnappen vaak aan de aandacht van de varkenshouder. Door de ervaringen van VIC Sterksel uit onderzoek en varkenshouders met elkaar te delen kwamen nieuwe inzichten boven tafel hoe op het varkensbedrijf het (voer)management te verbeteren is.

Een succesvolle bijeenkomst, die zeker voor herhaling vatbaar is! Zowel het totale programma als onderdelen daaruit. Voor meer informatie over of indien u interesse heeft in het totale programma, neemt u contact op met VarkensNET: gkleijer@projectenltonoord.nl. Indien u interesse heeft in de workshop darmgezondheid en voersystemen, samen met leden binnen uw studieclub of ondernemersgroep, kunt u contact opnemen met VIC Sterksel: sabine.dielemans@wur.nl of tel. 040-226 23 76.