Persbericht

Zo vroeg mogelijk wennen aan groentesmaken

Gepubliceerd op
13 maart 2013

‘Leer baby’s zo vroeg mogelijk wennen aan groentesmaken, eerder dan aan fruit, voor een betere acceptatie’ aldus Dr. Gerry Jager van Wageningen Universiteit. ‘Jong geleerd, oud gedaan’ was het thema van het 6e Nationale Voedingscongres, een initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Het was een dag vol boeiende en druk bezochte lezingen. Eerst lichtte Prof. Hans Romijn, internist-endocrinoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, de belangrijke rol van de hersenen bij insulineresistentie toe. ‘Het is bijzonder dat we nu pas echt beginnen met onderzoek naar de rol van onze hersenen bij de relatie tussen voeding en ziekte’, sprak hij. ‘Eigenlijk zou de rol van de hersenen in elk biologisch concept moeten worden meegenomen.’ Vervolgens introduceerde Prof. Sander Kersten van Wageningen Universiteit het concept ‘gezonde obesen’. Het is bekend dat de BMI als classificatiesysteem voor obesitas een zeer beperkte leidraad is. Mogelijk biedt het concept ‘gezonde obesen’ hulp. Hij doelde hiermee op obesen die metabool gezond zijn, d.w.z. niet afwijkend van gezonde mensen met een normaal lichaamsgewicht. In de verdere ontwikkeling van dit concept dienen huidige ideeën over obesitas kritisch geëvalueerd te worden, aldus Kersten. 

Ook dit jaar werden twee prijzen uitgereikt op het 6e Nationale Voedingscongres:

Het congres werd afgesloten met het debat ‘Is voedingsonderzoek nog wel geloofwaardig?’ Wetenschapsjournalist Hans van Maanen ging in debat met Dr. Marianne Geleijnse van Wageningen Universiteit en voorzitter van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV). Voeding is emotie, hypes komen en gaan, kranten scoren met nieuwtjes. Kennis is nodig om te onderscheiden. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in wat er naar buiten wordt gebracht. 

Samenwerking

Het Nationale Voedingscongres is een initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, een samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Deze Alliantie bundelt voedingskennis aan preventie en zorg. Het debat werd georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). De NAV is het platform voor wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland.

Foto: Bart de Gouw ‘Ben Witteman, MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van het Nationale Voedingscongres reikt de jaarlijkse posterprijs uit aan AnneMarthe Wijnen, studente aan Wageningen Universiteit.’
Foto: Bart de Gouw ‘Ben Witteman, MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van het Nationale Voedingscongres reikt de jaarlijkse posterprijs uit aan AnneMarthe Wijnen, studente aan Wageningen Universiteit.’

Dit is een persbericht van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Contact: Menrike Menkveld-Beukers: 0318-435484