Nieuws

Zoektocht naar universeel vaccin tegen griep

Gepubliceerd op
28 november 2013

De Europese Commissie financiert grotendeels het EDUFLUVAC-project voor de ontwikkeling van een innovatief vaccin tegen griep. De innovatie ligt in de ontwikkeling van een vaccin dat het immuunsysteem ‘leert’ om gemeenschappelijke elementen te herkennen van meerdere influenza virusstammen. Een universeel vaccin zou de jaarlijkse seizoensvaccinatie en campagnes overbodig maken.

Seizoensgriep vindt over de hele wereld plaats en treft op jaarbasis ca. 5-10% van de volwassenen en 20-30% van de kinderen. Jaarlijks zijn er drie tot vijf miljoen ernstig zieken en 250.000 tot 500.000 sterfgevallen als gevolg van de griep. De beste manier om de ziekte en ernstige gevolgen ervan griep te voorkomen is vaccinatie. Vanwege de onvoorspelbare en zeer veranderlijke samenstelling van het griepvirus, bieden huidige vaccins slechts een beperkte bescherming tegen nieuwe varianten en moeten zij jaarlijks worden toegediend. Om deze zwakke punten weg te nemen, heeft een consortium van Europese deskundigen krachten vereend in het EDUFLUVAC-project, waaraan een subsidie van € 4,5 miljoen door de Europese Commissie is toegekend om een breedspectrum, langdurige vaccin tegen griep te ontwikkelen.

"De ontwikkeling van een universeel griepvaccin is een mondiale gezondheidsprioriteit om de verspreiding van het virus en het ontstaan van nieuwe stammen te voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat de EDUFLUVAC een belangrijke stap is bij de verwezenlijking van dit doel ", zegt Othmar Engelhardt, hoofdonderzoeker op het National Institute for Biological Standards and Control, Verenigd Koninkrijk.

Odile Leroy, uitvoerend directeur van European Vaccine Initiative and coördinator van EDUFLUVAC, zegt: "lage en midden-inkomenslanden landen hebben momenteel beperkte griepvaccinatie programma's. Dus, de ontwikkeling van een vaccin dat brede en langdurige bescherming biedt zou vaccinatiecampagnes vergemakkelijken ".

EDUFLUVAC consortium is een publiek-private samenwerking van zeven gerenomeerde organisaties uit Europa. Het vier jaar durende project brengt twee ondernemingen uit Zwitzerland en Portugal (resp. Redbiotec en iBET) en een biotechnologisch bedrijf uit Italië (ETNA) samen met prominente onderzoekers van twee Nederlandse instituten (Biomedical Primate Research Centre en Central Veterinary Institute) en van het National Institute for Biological Standards and Control. EDUFLUVAC wordt gecoördineerd door een van de meest vooraanstaande Europese productontwikkelingsinitiatieven, het European Vaccine Initiative, met hoofdzetel in Duitsland.

Contact: edufluvacinfo@euvaccine.eu

Projectinformatie EDUFLUVAC