Nieuws

Zonitoides arboreus, een mooie naam voor een lastig slakje

Gepubliceerd op
23 oktober 2013

Telers van orchideeën weten wat een schade Zonitoides arboreus, de kleine huisslak van amper een halve centimeter, aanricht. De slakken leven voornamelijk ondergronds en doen zich te goed aan de wortels. Er zijn eigenlijk geen afdoende mogelijkheden om deze slakken effectief te bestrijden. Daarom is Wageningen UR Glastuinbouw op zoek naar natuurlijke vijanden.

Steeds meer plagen worden met natuurlijke vijanden onder controle gehouden. Daarom zoeken wij ook naar natuurlijke vijanden van deze slak. Het is een oorspronkelijk Amerikaanse soort, maar dat wil niet zeggen, dat er hier geen natuurlijke vijanden kunnen zijn.

Slakkendoders

Een familie van vliegensoorten, Sciomyzidae, staat bekend als slakkendoders. Vliegen uit deze familie leven met name in natte gebieden en die zijn er genoeg in ons land. Zij hebben slakken nodig als voedsel of om zich te vermeerderen. Uit de literatuur blijkt in ieder geval het bestaan van een vliegensoort, die zowel in het oorsprongsgebied als in Europa voorkomt.

Kweekjes van slakken

En er zijn mogelijk nog meer geschikte natuurlijke vijanden, waarvan we nog niet weten dat ze deze slakken eten of parasiteren. Daarom worden op verschillende plaatsen kweekjes van de slakken buiten geplaatst met als doel natuurlijke vijanden te lokken en te vangen. We hopen op een goede vangst.