Project

Zuurstof en voedselopname

In hoeverre is zuurstof limiterend voor de voedselopname van vissen? Dat willen onderzoekers in het project OXICOFI achterhalen.

Ze hopen hiermee de fysiologie van de vis beter te begrijpen. Telers kunnen er misschien hun voordeel mee doen.

De voedselopname van een vis is gerelateerd aan de beschikbaarheid van zuurstof. Is er in water bijvoorbeeld weinig zuurstof opgelost, dan gaat een vis automatisch minder eten, zo blijkt uit eerder onderzoek. In dit onderzoek willen wetenschappers bij tilapia en regenboogforel nagaan in welke mate het soort voedsel van invloed is op de voedselopname. De vraag is of voer dat vol zit met energierijke koolhydraten – en dus veel zuurstof van het lichaam vraagt voor de verbranding  – de voedselopname van een vis beperkt. En hoe zit dat met voer dat rijk is aan vet of eiwitten? Daarnaast willen de onderzoekers weten of de zuurgraad of temperatuur van het water van invloed zijn op de voedselinname van de vis.

Het doel van het onderzoek is vooral theoretisch van aard: in hoeverre heeft zuurstof een regulerende rol in de voedselopname? Maar het onderzoek kan ook relevant zijn voor de praktijk. Als kweekvissen moeten overschakelen van dierlijk op plantaardig voedsel – een gewenste ontwikkeling gezien de wereldwijde druk op dierlijke eiwitten – dan heeft dat misschien wel grote consequenties voor de voedselinname van de vissen en daarmee de groei.  

Publicaties:

  • Effect of dietary macronutrient composition on voluntary feed intake and energy metabolism in rainbow trout (to be submitted).
  • Control of voluntary feed intake in fish: a role for dietary oxygen demand in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fed diets with different macronutrient composition (to be submitted).