Nieuws

Zwerfvuil in de mangrovebossen van Lac Bay, Bonaire

Gepubliceerd op
13 mei 2013

IMARES doet onderzoek naar de natuurwaarden en menselijke invloeden op de Lac Bay op Bonaire. Een aspect van het onderzoek is die van vervuiling van de baai. Zwerfvuil is wereldwijd een ernstig milieuprobleem en zo ook op Bonaire. Uit het onderzoek kwam een opmerkelijk hoge mate van vervuiling van de mangrovebossen in de baai.

Mangrovebossen blijken grote hoeveelheden zwerfvuil op te vangen doordat het vuil tussen de mangrovewortels vast komt te zitten. Op Bonaire is het probleem vooral te wijten aan vuil van elders, dat door de wind en de golven langs het eiland drijft. Daarom stellen de onderzoekers dat de oplossing vooral internationaal gezocht moet worden bij de bron van het probleem, in plaats van alleen symptomatisch het aangespoelde vuil te ruimen. Verder wijzen zij erop dat er voor de Caribische Zee bijna geen studies voorhanden zijn over deze problematiek en bevelen zij hun collega’s uit de regio aan om meer studies te verrichten naar zwerfvuil, om dit probleem beter in kaart te kunnen brengen.

Uitzicht op Lac bay vanuit landingsplek gebruikt door de vissers van Lac.
Uitzicht op Lac bay vanuit landingsplek gebruikt door de vissers van Lac.

Bioloog Dolfi Debrot van IMARES onderzocht de natuurwaarden en menselijke drukfactoren die spelen in de Lac Bay. Hij deed dit samen met natuurorganisaties uit Bonaire en studenten van Van Hall Larenstein en Wageningen University. De Lac Bay is een belangrijk wettelijk beschermd natuurgebied van Nederland en wordt beheerd door de Stichting Nationale Parken Bonaire. Deze baai, van pakweg 7 km2, herbergt een grote concentratie aan mangroven en zeegrasvelden en is cruciaal als kraamkamer voor koraalrifvissen en de bedreigde regenboogpapegaaivis, en als habitat voor de bedreigde Caribische kroonslak, roodhalsreiger en zeeschildpadden.