Algenteelt verbeteren in combinatie met mestvergisting
Hoe kun je algen zo telen, dat ze een constante en hoge opbrengst geven zodat de teelt rendabel is? Dat is de vraag waar Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) samen met bedrijven aan werkt.
De teelt van algen biedt veel voordelen voor het milieu. Algen zijn goed te gebruiken als biobrandstof: de potentiële productie per hectare is hoog en er zit veel olie in. Bovendien is er geen land nodig dat ook gebruikt kan worden voor de teelt van voedselgewassen, omdat ze in water groeien. Dat water heeft nog een extra voordeel: algen kunnen water dat vervuild is met fosfaat en nitraat reinigen omdat zij die nutriënten gebruiken voor hun groei.
Nog niet rendabel
Er kleeft wel een nadeel aan de algen. De teelt is vaak nog niet rendabel.
Onderzoekers van PPO proberen nu de productie van algen via drie verschillende wegen profijtelijk te maken:
- Door de teelt zelf te verbeteren
- Door de teelt van algen te combineren met mestvergisting of door ze waterige afvalstromen te laten zuiveren (effluent polishers)
- Door een afzet te zoeken voor de restproducten van de algenteelt
Algenteelt verbeteren
Om de teelt te verbeteren gaat het erom de algen zo goed mogelijk te laten groeien. Daarvoor zoeken de onderzoekers bijvoorbeeld uit welke algensoorten het beste groeien in open algenvijvers. Ook kijken ze hoe vaak het water ververst moet worden of hoe besmetting van buitenaf te verminderen is.Algen benutten restproducten mestvergisting
De combinatie van mestvergisting en algenteelt is zowel voordelig voor de vergisting als voor de algenteelt. Bij de vergisting van mest tot biogas komt CO2 vrij, dat de algen nodig hebben om te groeien. Bovendien blijft er na de vergisting digestaat over waar alle nutriënten in zitten. De dikke fractie gaat gewoonlijk als meststof over het veld. De dunne fractie blijft over, waar het grootste deel van de fosfaat in zit. Dat kan vervolgens dienen als meststof voor de algen, zodat die harder gaan groeien.
Zoektocht naar extra afzet algen
Dan is er nog de zoektocht naar mogelijke nieuwe toepassingen van restproducten.Zo kan de warmte die ontstaat bij de energieproductie ook worden benut.Het onderzoek vindt plaats bij ACRRES, het landelijk toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen van PPO en ASG in Lelystad. Samen met Eneco en het bedrijf Algae Food & Fuel is hier een algenvijver gebouwd naast de al bestaande mestvergister.