Alumniverhaal

Alumna Maaike Poppema - MSc Biotechnology

Maaike is afgestudeerd als biotechnoloog aan Wageningen University met de specialisatie 'procestechnologie'. Ze vertelt over haar eerste baan.
"Ik werkte als (bio-)procestechnoloog bij de business unit Sanquin Pharmaceutical Services (SPS) dat onderdeel is van Sanquin. Sanquin houdt zich naast de bekende bloedbankactiviteiten bezig met research, diagnostiek en de bereiding van humane plasmaproducten. Vrijwel al deze activiteiten zijn gebaseerd op bloed."

Dit was wel even wat anders dan de onderzoeksomgeving die ik gewend was!

Baan

"Mijn unit hield zich echter niet bezig met bloed, maar met eiwitproductie d.m.v. dierlijke celkweek en de zuivering van de geproduceerde eiwitten. Deze activiteiten worden uitgevoerd in opdracht van verschillende farmaceutische bedrijven maar ook intern voor Sanquin. Mijn werk bestond uit een goede mix van praktisch bezig zijn en bureauwerk. Het laatste bevatte onder andere het uitdenken en ontwerpen van nieuwe processen of processtappen (in teamverband) en het vertalen hiervan naar werkbare protocollen. Verder hield ik me ook bezig met validatiestudies en de bijbehorende rapportages. Mede doordat SPS met verschillende projecten bezig is, was het werk erg afwisselend en uitdagend. Aangezien onze activiteiten vaak tot producten leidden die uiteindelijk als geneesmiddel dienen, moesten ze onder strenge farmaceutische condities geproduceerd worden. Deze GMP (Good Manufacturing Practice) normen waren wel even wennen; ieder klein detail moest goed gedocumenteerd worden en traceerbaar zijn. Bovendien weet ik nu dat zelfs plastic handschoentjes een bepaalde houdbaarheid hebben. Dat was wel even wat anders dan de onderzoeksomgeving die ik gewend was!"

Terug naar Na je studie