Alumniverhaal

Alumna Puck Moll - MSc Molecular Life Sciences

Puck twijfelde aanvankelijk tussen Bouwkunde en een natuurwetenschappelijk getinte studie. “Uiteindelijk gaf de sfeer in Wageningen en op de uni de doorslag en werd het dus Moleculaire Levenswetenschappen.”

Ik wilde kijken of ik me in het bedrijfsleven staand zou kunnen houden in plaats van te promoveren.
Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen
Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen

Baan

Terug in Nederland koos Puck, ondanks haar interesse in wetenschappelijk onderzoek, niet voor een promotie. “Tijdens mijn afstudeervakken heb ik de afweging gemaakt en uiteindelijk besloot ik dat ik niet per se wilde promoveren, maar wilde kijken of ik me in het bedrijfsleven staande zou kunnen houden zonder promotie. Ik stuurde een aantal open sollicitaties naar bedrijven en werd uitgenodigd bij onder andere TNO. Daar ben ik in februari begonnen. Van promoveren is dus, in ieder geval voorlopig, geen sprake.”

Puck houdt zich binnen haar baan bezig met het kerngebied Defensie en Veiligheid op het gebied van ‘Chemische en Biologische Bescherming’. “Eigenlijk is TNO een beetje een vreemde eend in de bijt, want aan de ene kant is het een bedrijf, dus marktgericht, maar aan de andere kant ontvangt het voor specifieke stukjes onderzoek wel weer geld van de overheid.

In mijn eerste jaar bij TNO ben ik werkzaam als trainee wat me de kans geeft om aan veel verschillende onderwerpen te werken en een goed beeld van de organisatie te krijgen. Naast fysisch-chemisch getint onderzoek, komt er ook veel biologisch getint onderzoek om de hoek kijken: een tijd geleden voor mij en dus een mooie kans om veel kennis op te doen!”

Puck wil de komende jaren zoveel mogelijk labwerk blijven doen, “maar”, zo vertelt ze, “andere opties lonken. Zowel ‘project management’ als ‘consultancy’ spreken me erg aan, omdat je binnen dergelijke rollen gebruik kunt maken van zowel je wetenschappelijk achtergrond als je organiseer- en communiceertalent.”

Voor haar stage besloot Puck Moll naar het buitenland te vertrekken. “Na een afstudeervak in Wageningen, en één in Amsterdam bij het AMOLF, ben ik voor mijn stage naar Australië vertrokken (IWRI Adelaide)”, vertelt Puck. “Mijn stage op zich, over ‘stabiliteit van nanoparticles onder minder hoge dan wel hoge zoutconcentraties’, was niet het meest interessante wat ik heb meegekregen van mijn verblijf aldaar, als wel te zien hoe onderzoek doen aan de andere kant van de wereld er aan toe gaat. Bijvoorbeeld het bestellen van (standaard) labbenodigdheden kon daar eindeloos duren en dat kan schrikken zijn als je daar niet op rekent. En ja, als je toch in de buurt bent is backpacken door Australië en in mijn geval ook Nieuw-Zeeland een must!”

Terug naar Na je studie