Alumniverhaal

Alumnus Mark van der Putte - MSc Earth and Environment

Toen ik een studie moest kiezen had ik eigenlijk nog niet echt een idee wat dat zou moeten worden. Natuurkunde heeft me altijd wel getrokken, maar om nou natuurkunde te gaan studeren leek mij wat te theoretisch.

Mijn werk als meteoroloog is heel dynamisch, het is elke dag weer anders.

Opleiding

Toen ik Bodem, Water, Atmosfeer tegen kwam klonk me dat gelijk goed in de oren. Niet alleen omdat het een toegepaste studie is met (onder andere) natuurkunde als basis, maar ook omdat je na het eerste jaar nog kon kiezen uit de 3 richtingen. De keuze lag dus niet gelijk vast, alhoewel ik wel vanaf het begin een voorkeur had voor de richting Meteorologie.

Achteraf is die keuze juist gebleken, want de combinatie van een goede, internationaal georiënteerde studie en een leuke stad met actief studentenleven is mij goed bevallen. Je hebt in Wageningen veel keuzevrijheid in welke vakken je wilt doen. Op deze manier kun je uit compleet andere studies toch wat leuke dingen meepakken. Zo heb ik een van mijn stages gedaan bij het Centrum voor Geo-Informatie. Een hele andere richting, maar heel erg interessant en toch ook combineerbaar met meteorologie. Mijn andere stage heb ik gedaan bij het Bureau of Meteorologie in Melbourne, Australië. Dat was binnen twee weken geregeld, een gevolg van de vele internationale contacten op de universiteit.

Baan

Nu werk ik bij Weathernews in Soest als meteoroloog. Wij maken weersverwachtingen voor veel klanten, zoals bijvoorbeeld het ANP en het NOS journaal. Maar zelf houdt ik me vooral bezig met maritieme verwachtingen, dus weersverwachtingen voor schepen, olieplatforms, etc. Heel dynamisch werk, de situaties zijn elke dag weer anders, en je blijft dus bij leren. Ook contact met de klanten is erg belangrijk. Op basis van onze verwachtingen maken ze beslissingen die ze veel geld kunnen kosten of opleveren. Het komt ook voor dat we daadwerkelijk naar een platform toe moeten. Als ze kritieke operaties gaan uitvoeren, moet er een meteoroloog aan boord aanwezig zijn. Dus ondanks dat je veel tijd doorbrengt achter de computer, staat het werk zo dicht bij de praktijk dat het absoluut geen saaie baan is!