Alumniverhaal
Alumnus Pieter Overdevest - MSc Biotechnology
Universiteit – Unilever – universiteit – Unilever: het is globaal het traject dat Pieter Overdevest aflegde voor zijn huidige functie als teamleider bij Unilever Research & Development in Vlaardingen.
De redenen om promovendus te worden waren onder andere het kunnen zoeken naar verklaringen, reizen, zelfontwikkeling en vrijheid.
Na een prikkelende studietijd in Wageningen en een boeiende stage bij Unilever, koos hij voor een promotieplaats bij Wageningen University. ‘Ontdekken, vrijheid, ontwikkeling en organiseren’ waren voor Pieter sleutelwoorden om te promoveren op het gebied van de bioprocestechnologie: “Ik vond en vind het fantastisch de tijd te kunnen nemen om dingen uit te zoeken.” Na afronding van zijn promotie klopte hij weer aan bij Unilever, waar hij het nog altijd volop naar zijn zin heeft.
Opleiding
“Ik begon in Wageningen met moleculaire wetenschappen, omdat het sfeertje me aansprak. De studie bioprocestechnologie (nu biotechnologie red.) werd in mijn studietijd tot leven geroepen. Die studie had eigenlijk meer mijn interesse. Niet alleen vanwege de bredere schaal – van molecuul tot fabriek – maar ook vanwege het bouwen van wiskundige modellen, waarmee je begrip krijgt van processen op diverse schaalgroottes. Vandaar dat ik afstudeerde bij proceskunde. Tijdens mijn afstuderen liep ik steeds warmer voor onderzoek in dit werkgebied.” Om die reden accepteerde Pieter een aangeboden promotieplaats.
Loopbaan
Pieter onderzocht tijdens zijn promotietraject methoden voor zuivering van medicijnen en geur- en smaakstoffen. “In de natuur komen veel stoffen voor in zogenaamde spiegelbeeldisomeren. Een bekend voorbeeld hiervan is melkzuur; dat heeft een D- en L-isomeer. De isomeren zijn als het ware spiegelbeelden van elkaar, zoals je rechter- en linkerhand, en lijken dus erg op elkaar.” De promovendus onderzocht een scheidingsproces op basis van filtratie om werkzame isomeren in medicijnen te scheiden van niet-werkzame isomeren. Dat dit van groot belang is, licht hij toe: “Medicijnen moeten heel zuiver zijn en dus ook niet een ander isomeer bevatten dan de werkzame isomeer. Als dat wel het geval is, kan het de werking teniet doen of een bijwerkingen veroorzaken.”
Baan
Op zijn huidige werkplek komt Pieter volop aan zijn trekken: “De redenen om promovendus te worden waren onder andere het kunnen zoeken naar verklaringen, reizen, zelfontwikkeling en vrijheid. Deze aspecten zijn bij Unilever ook nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast is er een brede mogelijkheid om over te stappen naar andere functies. Dat heb ik al meerdere keren gedaan, zonder daarvoor van werkgever te veranderen. Unilever is daarom voor mij de ideale werkplek!”