Animal Behaviour

MOOC

Animal Breeding and Genetics

Wat zijn de benodigde stappen bij de ontwikkeling van een fokprogramma? Je leert het in deze gratis online cursus Animal Breeding & Genetics. Daarnaast leer je wat de benodigde genetische en statistische concepten zijn om een solide fokprogramma op te zetten.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 8 januari 2019 tot do 30 mei 2019

Duur Deze MOOC is open voor inschrijving
Setup Online
Prijsomschrijving Gratis

Over de cursus

Bij dierfokkerij gaat het om het selectief fokken van (landbouw)huisdieren met als doel de gewenste (en erfelijke) eigenschappen in de volgende generatie te verbeteren. Deze cursus biedt een inleiding over de benodigde stappen bij de ontwikkeling van een fokprogramma. Je leert ook wat de noodzakeljke genetische en statistische concepten zijn om een solide fokprogramma op te zetten.

In deze MOOC leer je hoe een fokker het juiste evenwicht zoekt tussen het verbeteren van de gewenste eigenschappen bij de dieren en de genetische diversiteit en duurzaamheid van het fokprogramma op de lange termijn. Je leert over de wetenschappelijke concepten uit de erfelijkheidsleer die worden gebruikt in de dierfokkerij, en ook hoe je de fokmodellen en -rekenmethodes toepast.

Professionals die met dieren werken, gaan door deze cursus beter begrijpen wat de invloed van het fokken op dierpopulaties is en ze kunnen bij hun beslissingen uitgaan van genetische principes. Deze cursus geeft je een stevige basis voor verdere studie, zoals fokkerijcursussen op masterniveau.

Je hebt statistiekkennis op tweede- of derdejaars universitair niveau nodig om deze cursus met succes te kunnen volgen.

De cursus is ontwikkeld met financiƫle steun en input van de Koepon Stichting en het African Chicken Genetic Gains project.

Wat je gaat leren

  • Welke stappen nodig zijn voor het opzetten van een fokprogramma
  • Wat de belangrijkste begrippen uit de dierfokkerij zijn
  • Genetische modellen en tools toepassen om de fokwaarde van dieren te voorspellen
  • Tools om genetische verandering en/of inteelt in populaties te voorspellen
  • Inleiding tot het verspreiden van genetische verbeteringen bij verschillende dieren

Andere interessante MOOCs

Ben je geinteresseerd in dieren? Bekijk ook eens de MOOC Introduction to Animal Behaviour.

Maak kennis met de docenten