Tentoonstelling

Artists in residence – Beelden op de Berg

De elfde editie van de (inter)nationale buitententoonstelling Beelden op de Berg vindt dit jaar niet alleen plaats in Belmonte Arboretum in Wageningen, maar ook op de Campus van Wageningen University.

Organisator 100 years WUR
Datum

za 10 maart 2018 tot za 16 juni 2018

Locatie Impulse, gebouwnummer 115

Onder de poëtische titel ‘Zomersneeuw’ exposeren 10 beeldend kunstenaars van 17 juni tot met 23 september nieuw werk in Belmonte Arboretum, waarbij zij zich hebben laten inspireren door het thema ‘eeuwige verjonging’. Met dit thema sluit Beelden op de Berg aan bij de viering van 100 Years Wageningen University & Research.

In aanloop naar de tentoonstelling in Belmonte Arboretum kan het publiek op de Campus van Wageningen University & Research al kennismaken met drie van de deelnemende kunstenaars: William Engelen, Anne Geene en Lizan Freijsen.

William Engelen en Anne Geene verleggen hun voorbereidingen van hun atelier naar een plek als Artist in Residence op de campus van Wageningen University. William Engelen bij de groep van Bert Holtslag en Bert Heusinkveld en Anne Geene bij de groep van David Kleijn. Zij gaan in samenwerking met wetenschappers en studenten hun plannen voor de tentoonstelling verder onderzoeken en uitwerken. In twee bijeenkomsten die het Studium Generale en Impulse in samenwerking met Stichting Beelden op de Berg organiseren, wordt hun onderzoek gepresenteerd en in een bredere context geplaatst.

Artists in Residence-evenementen op Wageningen Campus

Dinsdag 15 mei  ‘Transformaties’

15.00-19.00 @Impulse

William Engelen presenteert Meteophon, het weer als dirigent

Aan de hand van de eerste versie van Meteophon, een real time klankinstallatie, waarin het weer de klankomgeving dirigeert, beschrijft William de tweede versie, die in de tentoonstelling 'Beelden op de Berg' geplaatst zal worden. Eveneens toont hij andere werken en composities waarin hij bewust met onvoorspelbare parameters werk.

Ook laat hij geluidsfragmenten horen van moderne en hedendaagse composities waarin het weer op verschillende wijze in klank wordt vertaald.

Dr. Bert Heusinkveld van de leerstoelgroep Meteorologie van deze universiteit vertelt over het omzetten (transformeren) van wetenschappelijke meteorologische data in gevoelstemperaturen, weerberichten en weerkaarten.

De ‘Sound of Chocolate’ nodigt mensen uit om te onthaasten en zich door hun zintuigen te laten leiden. Met hun multi-sensorische reizen willen ze ons bewuster maken van de invloed van geluid en klank op hoe we de dagelijkse wereld om ons heen beleven. In het bijzonder hoe onze zintuigen elkaar beïnvloeden als we genieten van drank en eten. (aan een bijbehorend experiment kunnen slechts een beperkt aantal mensen mee doen)

Donderdag 24 mei ’Verzamelen, Ordenen en meten’

15.00 – 19.00 @Impulse

Anne Geene buigt zich over het schier oneindige aantal dingen dat we willen weten, meten en ordenen en de enorme hoeveelheid data die dit oplevert. Zij vertelt over haar werk en over wat haar inspireert. Vooral de wetenschap is een bron van inspiratie: van het niet aflatende verlangen om alles te meten en te weten tot het koppig blijven zoeken naar bewijs.

Beeldend kunstenaar en schrijfster Vibeke Mascini gaat in op onze culturele paradigma's bij de definities van leven en dood. Zij zal een aantal tot de verbeelding sprekende elementen in de huidige meetsystemen introduceren en wijzen op een aantal eigenaardigheden daarin.

Botanisch filosoof Norbert Peeters, beschrijft wat Darwin’s tekening van een struikgewas betekende voor  het verzamelen, meten en ordenen van flora en fauna. Darwin vond het ook zelf een wat vreemd plaatje, maar het ‘is undispensable to show the nature of the very complex affinities of past & present animals.’ zoals hij bekende aan zijn uitgever.

Daarnaast organiseert Ontmoetingscentrum Impulse van 13 april tot 7 juni achtereenvolgens twee solotentoonstellingen van Anne Geene en Lizan Freijsen. Hier krijgt de bezoeker een beeld van het bredere oeuvre van beide kunstenaars.

Tevens worden in Impulse de resultaten tentoongesteld van het educatieve project ‘Levensboom’. Verschillende basisscholen uit Wageningen en omgeving hebben zich laten inspireren door het thema ‘eeuwige verjonging’ van Beelden op de Berg.

Data Beelden op de Berg op de Campus:

Artists in Residence

William Engelen | 2 maart – 30 maart en 30 april – 18 mei

Anne Geene | 2 april – 11 mei           

Artist in Residence Events i.s.m.  Studium Generale / Impulse

Bijeenkomst ‘Transformatie’ | Impulse | 15 mei van 15.00 – 19.00 uur | Vrij entree

Bijeenkomst ‘Verzamelen, ordenen en meten’ | Impulse | 24 mei van 15.00 – 19.00 uur | Vrij entree

Tentoonstellingen

Anne Geene | Impulse | 13 april – 10 mei | Vrij entree

Lizan Freijsen | Impulse | 14 mei – 7 juni | Vrij entree

Levensboom | Impulse | 8 juni – 14 juni |Vrij entree