
Excursie
Bio Velddag
Of het nu slimme innovaties zijn geïntegreerd in handige machines, of handige rekenmodellen, goede tips en adviezen of innovatieve ras keuzes zoals ook mengteelten die systeeminnovaties initiëren; Te zien, voelen en te horen zijn deze innovaties letterlijk in het veld van de Prof Broekemahoeve 21 juni op de Bio Velddag.
Deelname is gratis, wil je deelnemen aan de barbeque, dan graag even reserveren via biovelddag@destrandhoeve.nl
Meer informatie over het evenement is te vinden op www.biovelddag.nl, hier staat ook het inschrijfformulier voor bedrijven die deel willen nemen.
Naast het palet van de Bio Velddag van demo en proefvelden in het veld met een programma van veldpresentaties, workshops en ruimte voor machine demonstraties is er weer een veldplein waarin marktkramen in beursopstelling gecentreerd zijn rondom een bourgondische vuurplaats, de veldcatering. De dag start met een symposium gericht op de veehouderij georganiseerd door Agrifirm vervolgens start in de middag de Bio Velddag. Het Bio Velddag programma biedt zowel voor de plantaardige biologische sector als voor de veehouderij voldoende inhoud voor een inspirerende velddag. En zoals het succes van de afgelopen drie jaar wordt de Velddag wederom afgesloten met een bourgondische bbq maaltijd.
Demonstraties Bio Velddag
De Biologische Velddag groeit uit van een kleine bijeenkomst tot een echte beurs, waar ook genoeg machines te vinden zijn", merkte een bezoeker vorig jaar op. Genoeg reden om er voor 2018 nog een ‘pk-tje’ bij te doen! Niet letterlijk in paarden kracht, tegenwoordig in brandstof maar ook elektrisch!
Innovaties Bio Velddag
De organisatie van de BioVelddag focust zich op het tonen en demonstreren van innovaties direct vanuit de praktijk als vanuit onderzoek. Aandacht aan de innovaties vanuit de praktijk wordt voornamelijk via de media gegeven, bijvoorbeeld rondom het keuzemoment en bekendmaking van de EKOLAND Innovatieprijs voor de meest innovatieve genomineerde biologische ondernemer. Natuurlijk prikkelt aandacht in de media de vernieuwingsdrang van ondernemers. Maar een demonstratie met een gekoppelde veldworkshop maakt de innovatie voor andere ondernemers toegankelijker om verder toe te passen. De Bio Velddag biedt een podium voor het tonen van innovaties als inspiratie om gericht mee aan de slag te gaan.
In 2017 is het project SMARAGD op de Bio Velddag gelanceerd met een officiële opening. Vanuit dit project wordt vier jaar lang de nieuwste innovaties getoond op de Velddag. SMARAGD richt zich op de ontwikkeling van lichte autonome mechanisatie, waardoor een lagere bodembelasting mogelijk wordt. Minder bodemstructuurbederf leidt tot betere bodemkwaliteit en verhoogt de weerbaarheid en opbrengst van gewassen. SMARAGD biedt innovatie en technische oplossingen voor knelpunten naar een duurzamer teeltsysteem zoals het rijpadensysteem met minder bodemverdichting. Prototypes worden ontwikkeld en getest, geëvalueerd en verbeterd via een Field Lab. Vanuit wetenschappelijk oogpunt levert dit aanknopingspunten voor individuele plantbehandeling, intercropping, ontwikkeling van swarm robotics, computer vision en toepassing van autonome voertuigen met slimme accu-, aandrijfsystemen en control –technology. Het project SMARAGD wordt verbonden met PhD onderzoek bij zowel Wageningen University als TU Eindhoven.