On-campus

Cursus Leefstijlverandering in preventie en zorg

Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker in de geneeskunde en zorg. Voeding en gedrag krijgen daarbij speciale aandacht. Deze cursus biedt wetenschappelijke kennis over de invloed van voeding op onze gezondheid.

Ook bespreken we voedingsfysiologie, psychiatrie en fysieke mechanismen. Deze cursus biedt verdiepend inzicht vanuit verschillende perspectieven zoals onderzoek, beleid en dagelijkse dokterspraktijk. Hiermee kun je succesvoller zijn met leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies.

Organisator Wageningen Academy
Duur 1 dag

Deze cursus staat niet open voor aanmelden.

Je kunt alvast interesse tonen.

Waarom deze cursus volgen?

Bijna 60% van de volwassenen in Europa heeft overgewicht of obesitas, zo meldt de WHO. Nederland zit hier net onder. Dit is een groot probleem, want deze mensen hebben meer kans op ziektes. Denk aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas veroorzaken 13% van alle sterfgevallen.

Deze cursus geeft inzicht in hoe je de vicieuze cirkel van zwaarder worden kunt doorbreken met leefstijlinterventies. Ook leer je strategieën om de gedragsverandering vol te houden. Je kunt deze kennis gebruiken bij jouw advies aan cliënten of bij het maken van beleid.

Dit is de zesde editie van de goed beoordeelde cursus. We bieden bezoekers de kans om in één dag op de hoogte te zijn van de laatste inzichten en praktische toepassingen vanuit de gezondheidswetenschappen. Zo behandelen we onder andere de mentale kant van leefstijlproblemen met het onderwerp leefstijl en psychiatrie. Ook belichten we leefstijl vanuit de voedingswetenschap, fysiologie en de doktersspreekkamer en recente ontwikkelingen.

Na de cursus heb je inzicht in voedings(gedrags)wetenschap. Daarnaast weet je hoe je leefstijlinterventies succesvoller inzet. Je kunt deze kennis gebruiken bijvoorbeeld bij het adviseren van cliënten of bij het vormgeven van beleid.

Accreditatiepunten
De volgende accreditatiepunten zijn toegekend voor de 2023 editie:

  • ADAP Diëtisten - 6 punten
  • BLCN Leefstijlcoaches - 6 punten
  • OA Openbare Apothekers - 6,5 punten
  • BGN Gewichtsconsulenten - 7,0 punten
  • ABC1 Huisartsen - 6,0 punten

Is deze cursus voor jou?

Deze cursus is geschikt voor professionals die hun kennis over leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies willen vergroten. Ook leer je meer over de achterliggende psychologie en wetenschap. Het niveau van de cursus is hbo/wo.

Ben je werkzaam als zorg professional? Bijvoorbeeld als arts, specialist, diëtist, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, gewichtsconsulent of apotheker? Dan is deze cursus geschikt voor jou.

Ik heb me er lang op verheugd, maar vandaag was het zover. Een fysieke bijscholing. Dit keer bij Wageningen Academy; Leefstijlverandering in preventie en zorg. Weer helemaal up to date om succesvol mijn werk te kunnen doen.
Monique Sturre, Loopbaan- en Vitaliteitscoach bij CarrièreVita -deelneemster 2021 editie

Programma & onderwerpen

Tijdens de cursus delen toonaangevende wetenschappers en praktijksprekers hun visie over leefstijlverandering vanuit hun eigen perspectief. Op deze manier krijg je een compleet beeld van hoe complex leefstijlverandering is en de waardevolle uitkomsten van onderzoek en praktijk. Je kunt jouw eigen casus of vragen voorleggen aan de verschillende specialisten. Ook is er ruimte om te netwerken met de deelnemers van de cursus.

Bekijk een selectie van het programma:

Onderwerp Spreker
De complexiteit van het aanpakken van obesitas Dr. Karen Freijer, Partnerschap Overgewicht Nederland
Vragen en discussie m.b.t. ochtendprogramma
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (medische focus) Drs. Iris de Vries, huisarts en voorzitter Arts & Leefstijl
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (fysiologische focus) Prof.dr. Renger Witkamp, Wageningen University & Research
Samenvatting, vragen en feedbackronde
Netwerkborrel

Bekijk het volledige programma in flyer format.

Blijf op de hoogte