On-campus

Leefstijlverandering in preventie en zorg

Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker in de geneeskunde en zorg. Voeding en gedrag krijgen daarbij speciale aandacht. Deze cursus biedt wetenschappelijke kennis over de invloed van voeding op onze gezondheid.

Ook bespreken we voedingsfysiologie, psychiatrie en fysieke mechanismen. Deze cursus biedt verdiepend inzicht vanuit verschillende perspectieven zoals onderzoek, beleid en dagelijkse dokterspraktijk. Hiermee kun je succesvoller zijn met leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies.

Organisator Wageningen Academy
Datum

di 10 september 2024

Duur 1 dag
Aantal deelnemers 20 - 50
Locatie Wageningen Campus
Prijs € 349,00
Prijsomschrijving Dit is inclusief materialen, lunch, koffie/thee/water. Leden van de Vereniging Arts en Leefstijl betalen €295 (vermeld dit bij de opmerkingen op het inschrijfformulier).

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor professionals die hun kennis over leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies willen vergroten. Ook leer je meer over de achterliggende psychologie en wetenschap. Het niveau van de cursus is hbo/wo.

Ben je werkzaam als zorgprofessional? Bijvoorbeeld als arts, specialist, diëtist, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, gewichtsconsulent of apotheker? Dan is deze cursus geschikt voor jou.

Leeruitkomsten

Na het voltooien van dit programma kun je:

 • Uitleggen hoe je de vicieuze cirkel van zwaarder worden kunt doorbreken met leefstijlinterventies.
 • Strategieën toepassen om gedragsverandering vol te houden.
 • Deze kennis gebruiken bij advies aan cliënten of bij het maken van beleid.

Programma

Bijna 60% van de volwassenen in Europa heeft overgewicht of obesitas, zo meldt de WHO. Nederland zit hier net onder. Dit is een groot probleem, want deze mensen hebben meer kans op ziektes. Denk aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas veroorzaken 13% van alle sterfgevallen.

In deze cursus delen toonaangevende wetenschappers en praktijksprekers hun visie over leefstijlverandering vanuit hun eigen perspectief. Zo krijg je een compleet beeld van hoe complex leefstijlverandering is en de waardevolle uitkomsten van onderzoek en praktijk. Je kunt jouw eigen casus of vragen voorleggen aan de verschillende specialisten. Ook is er ruimte om te netwerken met de deelnemers van de cursus.

Dit is de zevende editie van de goed beoordeelde cursus. We bieden deelnemers de kans om in één dag op de hoogte te zijn van de laatste inzichten en praktische toepassingen vanuit de gezondheidswetenschappen. Zo behandelen we onder andere de mentale kant van leefstijlproblemen met het onderwerp leefstijl en psychiatrie. Ook belichten we leefstijl vanuit de voedingswetenschap, fysiologie en de doktersspreekkamer en recente ontwikkelingen. Na de cursus heb je inzicht in voedings(gedrags)wetenschap. Daarnaast weet je hoe je leefstijlinterventies succesvoller inzet. Je kunt deze kennis gebruiken bijvoorbeeld bij het adviseren van cliënten of bij het vormgeven van beleid.

Een greep uit het programma:

 • De complexiteit van het aanpakken van obesitas, Claudia Bolleurs, Partnerschap Overgewicht Nederland
 • Vragen en discussie m.b.t. ochtendprogramma
 • De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (medische focus), Drs. Iris de Vries, huisarts en voorzitter Arts & Leefstijl
 • De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (fysiologische focus), Prof.dr. Renger Witkamp, Wageningen University & Research
 • Samenvatting, vragen en feedbackronde
 • Netwerkborrel

Download de flyer voor het volledige programma.

Certificaat

Op basis van je aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Er zijn voor de 2024-editie de volgende accreditaties aangevraagd:

 • ADAP Diëtisten
 • BLCN Leefstijlcoaches
 • OA Openbare Apothekers
 • BGN Gewichtsconsulenten

Gecoördineerd door

Inschrijven

Meld je nu aan voor deze cursus of bekijk eerst de flyer.

Ik heb me er lang op verheugd, maar vandaag was het zover. Een fysieke bijscholing. Dit keer bij Wageningen Academy; Leefstijlverandering in preventie en zorg. Weer helemaal up to date om succesvol mijn werk te kunnen doen.
Monique Sturre, Loopbaan- en Vitaliteitscoach bij CarrièreVita -deelneemster 2021 editie