On-campus

Cursus Methodologie voor voedselconsumptieonderzoek

Wetenschappelijk voedingsonderzoek draagt bij aan inzichten over de relatie tussen eetgedrag, daadwerkelijke voedselconsumptie en het ontstaan van gezondsheidsaandoeningen. Voor veel voedingsonderzoek is het nodig om voedselinname nauwkeurig vast te kunnen stellen. Mede op basis hiervan wordt beleid gemaakt, worden behandelmethoden aangepast en wordt voedingsadvies gegeven. Kortom, de validiteit en relevantie van het onderzoek is van groot belang. Deze blended learning cursus biedt de laatste inzichten en praktische kennis over het uitvoeren van voedselconsumptieonderzoek voor toepassing in klinische, epidemiologische en monitoringsstudies en voor voedingsadvisering.

Organisator Wageningen Academy
Duur 1 dag
Prijs € 395,00

Deze cursus wordt in 2022 weer aangeboden.
Je kunt alvast interesse tonen.

Waarom deze cursus volgen?

Het doel van deze cursus is om de algemene principes van de verschillende methoden en hun meetfouten, het kiezen van een methode voor een bepaald doel én evaluatie en interpretatie van de gegevens uiteen te zetten. Na afloop van de cursus kan de (aspirant) onderzoeker de leerstof toepassen in het eigen onderzoek. De volgende partijen zijn aangeschreven voor de toekenning van accreditatiepunten:

  • ADAP diëtisten (7 punten)

Voor wie is deze cursus?

Bent je op zoek naar kennis over voedselconsumptieonderzoek voor het vaststellen en evalueren van individuele voedingsinname voor onderzoek en advisering? Dan is deze cursus speciaal voor je ontwikkeld.

Een fijne cursus waar alles nog een keer op een rij wordt gezet door experts, je de nieuwe ontwikkelingen hoort en waar ruimte is voor het stellen van vragen en discussie.
Hinke Kruizenga, UMC (deelneemster 2020 editie)

Programma & onderwerpen

Tijdens deze interactieve cursus wordt er uitgebreid ingegaan op de theorie achter het uitvoeren van wetenschappelijk voedselconsumptieonderzoek. Door de cursus deels online voor te bereiden, is er in het live programma meer ruimte voor voorbeelden en interactie. Verschillende methoden van voedselconsumptieonderzoek worden geïllustreerd met voorbeelden uit voedingsonderzoek, de dietisten- of klinische praktijk en validatiestudies. De toepasbaarheid van de kennis in de eigen werkomgeving staat centraal. Daarnaast is er ruimte voor het inbrengen van eigen vragen en/of specifieke casussen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Principes van methoden
  • Meetfouten
  • Keuze voor een methode
  • Vergelijken met referentiewaarden
  • Valideren
  • Innovaties
  • Biomerkers voor inname

Praktische informatie

€395 per persoon, inclusief materialen, koffie/thee/water, lunch en netwerkborrel.

Op basis van aanwezigheid ontvangt u na afloop een certificaat.

Blijf op de hoogte

Je kunt alvast interesse tonen. Vragen? Neem contact op met Wageningen Academy.