Blended

Cursus verbeteren voeding en beweging bij Kankerpatiënten

In deze cursus staan voeding en beweging, na de diagnose kanker, centraal. Hoe ga je als zorgprofessional om met de ingrijpende gevolgen van kanker bij patiënten? Hoe kan je de meest recente inzichten uit onderzoek omzetten in praktijkgerichte oplossingen die een positief effect hebben op de leefstijl en de kwaliteit van leven van de patiënt tijdens- en na de behandeling? We behandelen de antwoorden tijdens deze cursus over het verbeteren van voeding en beweging bij kankerpatiënten.

Organisator EWUU Alliance
Datum

di 28 november 2023

Duur Online zelfstudie van 8 uur (het online platform is open vanaf 30 oktober) & 1 dag live bijeenkomst op de campus
Prijs € 495,00

In deze cursus staan voeding en beweging, na de diagnose kanker, centraal.De cursus wordt aangeboden door alliantie TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht. Samen hebben zij de nieuwste inzichten uit onderzoek naar voeding en beweging voor patiënten met kanker vertaald naar een blended course (online/zelfstudie + live dag) voor de zorgverlener.

Door gebruik te maken van de nieuwste onderzoeksresultaten en kennis, kunnen we het medisch advies en leefstijladvies verbeteren om kankerpatiënten de best mogelijke kwaliteit van leven te bieden, zowel tijdens als na de kankerbehandeling.

De cursus biedt de laatste inzichten:

 • Uit wetenschappelijk onderzoek en (indien mogelijk) ervaring van het toepassen hiervan in de patiëntenbehandeling door de EWUU-partners
 • Die nog niet algemeen bekend zijn bij het medische publiek (vrij nieuw & inzichtelijk of eerder onbekend)
 • Die zoveel mogelijk vertaald kunnen worden naar patiëntprotocollen/richtlijnen

Wat leer je in deze blended course?

 • Je leert over de nieuwste wetenschappelijke kennis van voeding en beweging en de invloed daarvan op kanker en de kankerpatiënt
 • Je leert deze kennis om te zetten in praktijkgerichte oplossingen die een positief effect hebben op de leefstijl van de patiënt
 • Je leert hoe je de opgedane kennis eenvoudig overbrengt
 • Je leert hoe te motiveren en te monitoren en leer je rekening te houden met de kennis van de patient, houding en gedrag met betrekking tot voeding en beweging
 • Je deelt je eigen kennis en ervaring met vakgenoten en leert van elkaar

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners. De cursus kan ook interessant zijn voor de beroepsgroepen artsen, bedrijfsartsen, apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Uiteraard zijn ook alle andere professionals, werkzaam- of actief in het kankernetwerk, die interesse hebben in het verbeteren van voeding en beweging bij kankerpatiënten, van harte welkom.

Voorwaarden voor deelname

De cursus vereistgeen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.

Accreditatie

(Sub)specialisme Categorie Punten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Scholing Oncologie 4
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register Scholing verpleegkundig specialisten 5
NVvPO Nascholing praktijkondersteuners 12

Programma en onderwerpen

De cursus is blended van opzet en met blended bedoelen we een mix van online en face-to-face leeractiviteiten. De leerstof is samengesteld door docenten van de UU, UMC Utrecht, WUR en TU/e en wordt gegeven door ervaren docenten zoals Prof. Aarnout Brombacher (TU/E), Prof. Anne May (UMCU) en Prof. Ellen Kampman (WUR).

De cursus bestaat uit online lesmateriaal die je op eigen tempo doorneemt (gemiddeld 8 uur totaal) om je voor te bereiden op een live bijeenkomst die op 28 november 2023 plaatsvindt. Het online platform gaat open op 17 oktober en is een zelfstudie onderdeel zonder gezamenlijke onlinebijeenkomsten. In dit platform zijn kennisclips en artikelen te vinden. Door deze te lezen én de bijbehorende vragen te beantwoorden, reflecteer je op de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional met de kankerpatiënt.

De workshops worden verzorgd met medewerking van Anouk Hiensch post-DOC bij UMCU, Linda van der Worp, fysiotherapeut en Eva Valgaeren, dietist. Linda en Eva zijn werkzaam bij Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede en Eva werkt tevens voor de Alliantie Voeding in de Zorg. Het programma van de fysieke bijeenkomst op 28 november ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden):

 • 9.00 uur - 9.25 uur ontvangst met koffie en thee
 • 9.30 uur introductie door Martine van der Mast en Astrid Kühlkamp
 • 9.45 uur Prof. Ellen Kampman (WUR)
 • 10.20 uur Prof. Aarnout Brombacher (TU/E)
 • 10.55 uur Prof Anne May (UMCU)
 • 11.30 uur pauze
 • 11.45 uur inleiding op middagprogramma
 • 12.15 uur lunch
 • 13.15 uur - 14.45 uur workshops op thema’s voeding, beweging en vasthouden van gezond gedrag (je kiest 1 workshop)
 • 14.45 uur - 15.15 uur pauze
 • 15.15 uur afronding van de workshops en take-aways voor in de praktijk
 • 16.00 uur netwerkborrel

Leerdoel

Het belangrijkste leerdoel van deze cursus is het opdoen van nieuwe kennis die toegepast kan worden in de praktijk. Dit vereist dat je in de online omgeving goed nadenkt over de toepassing van je opgedane kennis bij het monitoren en motiveren van patiënten. Hierbij houd je rekening met hun kennis, houding en gedrag met betrekking tot voeding en beweging.

Praktische informatie

De prijs is inclusief materialen, lunch, koffie/thee/water/frisdrank en netwerkborrel.

De cursus start in oktober 2023 met een online zelfstudieonderdeel van ongeveer 8 uur. Het online platform gaat op 17 oktober open. Vervolgens is er op 28 november 2023 een fysieke bijeenkomst, op de campus van Wageningen University & Research.

Vragen?

Neem gerust contact op met programmamanager Astrid Kühlkamp, Astrid.Kuhlkamp@wur.nl. We helpen je graag.