Product

Determinator: pollen module

De identificatie van stuifmeelkorrels uit luchtmonsters is het uitgangspunt voor het wekelijkse pollen kalenders, een belangrijke bron van informatie voor mensen met allergische reacties en/of hooikoorts. De juiste identificatie van de relevante pollentypen is echter sterk afhankelijk van de ervaring van de laborant.

In nauwe samenwerking met het Biologisch Laboratorium van het Milieuagentschap van Bolzano en de vakgroep Palaeo-ecologie van het departement Fysische Geografie van de Universiteit Utrecht, heeft Wageningen Food Safety Research een speciaal systeem voor de identificatie van 96 verschillende pollentypen ontwikkeld, genaamd Aeropol 1.0. Dit systeem maakt het werk van deskundigen eenvoudiger en kan bovendien worden gebruikt voor opleidingsdoeleinden.

Toepassing

Het kan met name interessant zijn voor ziekenhuizen, weervoorspellers en meteorologische instituten die pollennieuws en pollenkalenders publiceren. In een breder kader biedt het systeem een overzicht van verschillende pollentypen van een groot aantal plantenordes en -families. Dit kan nuttig zijn voor onderzoek op het gebied van forensische wetenschap, melissopalynologie, copropalynologie, palaeopalynologie, enz.

Installatie

Het programma Determinator moet u als eerste installeren, en vervolgens de module Aeropol downloaden. Er is een installatie handleiding.