Nieuws

Deze 7 principes maken verantwoord gebruik kweekinsecten mogelijk

article_published_on_label
16 november 2022

Kweekinsecten zouden niet gevoed moeten worden met reststromen die ook rechtstreeks aan vee aangeboden kunnen worden, zoals uit de agro-voedsel sector. Hierdoor ontstaat namelijk onnodige concurrentie om grondstoffen. Het is efficiënter om bij het kweken van insecten ten behoeve van diervoeding gebruik te maken van reststromen die in het algemeen niet als veevoer gebruikt worden, zoals voedselafval en mest. Dit is één van de principes die onderzoekers van Wageningen University & Research formuleren in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food. Hiermee streven zij naar verantwoord gebruik van kweekinsecten in veevoer.

De vraag naar kweekinsecten groeit en de verwachtingen van hun bijdrage aan de duurzame veehouderij zijn hoog. Insecten gevoed met bijproducten en voedselafval vanuit de huidige voedselsystemen produceren biomassa rijk aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Deze op insecten gebaseerde biomassa zou traditionele ingrediënten die een negatief effect hebben op het klimaat en de biodiversiteit, zoals soja en vismeel, kunnen vervangen. Om deze groeiende sector vorm te geven zonder fouten uit het verleden te herhalen is een holistische benadering nodig. Daarom dragen de auteurs zeven principes voor verantwoorde insectenkweek aan.

Voorkom onnodige voedselconcurrentie

Een van deze principes is het vermijden van nodeloze voedselconcurrentie. ‘Het terugwinnen en hergebruiken van reststromen voor eetbare biomassa zou prioriteit moeten krijgen boven andere vormen van gebruik’, zegt onderzoeker Alejandro Parodi Parodi. ‘Zo kunnen we de productie van biomassa voor menselijke consumptie zo groot mogelijk maken tegen een zo laag mogelijke milieu-impact’. Herkauwers eten bijvoorbeeld verschillende soorten oogstrestanten, terwijl niet-herkauwers zoals varkens van oudsher gevoerd worden met bijproducten uit de voedselindustrie. Om concurrentie te voorkomen zouden insecten alleen gevoerd moeten worden met stromen die niet al als veevoer ingezet worden.

Tegenwoordig behalen grote insectenkwekers uitstekende insectengroei door de insecten te voeden met een mengsel van verschillende stromen die ook als veevoer geschikt zijn. Dit vergroot de concurrentie met de veevoerstromen als deze insecten gekweekt worden om als veevoer dienst te doen. Daarom zouden de insectenproductiesector en haar belanghebbenden zich beter kunnen richten op het optimaliseren van laagwaardig voer voor een hogere oogst.

De milieuvoordelen van het gebruik van insecten ligt in hun vermogen om organische reststromen om te zetten in kostbaar voer of voedsel. Echter, het terugdringen van voedselverspilling zou prioriteit moeten hebben, nog vóór het inzetten van insecten als hergebruikers in ons voedselsysteem. De verantwoordelijkheid om verspilling te voorkomen ligt niet bij de insectenkwekers, maar bij beleidsmakers, regeringsinstanties, de private sector en maatschappelijke organisaties.

Zorg dat kweekinsecten veilig zijn

Zorgen voor voedselveiligheid is ook zeer belangrijk. Veel van de organische reststromen die door insecten gegeten zouden kunnen worden vormen een potentieel gevaar voor de veiligheid van voer en voedsel. Er is onderzoek nodig om deze risico’s in kaart te brengen, en daar waar ze aanwezig zijn, strategieën te ontwikkelen om de risico’s te verkleinen of elimineren (bijvoorbeeld door afvalscheiding, voorbehandeling van organische reststromen, of het verwerken van larven).

In regio’s zoals de Europese Unie (EU) is er strenge regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid en voederveiligheid, waardoor kweekinsecten veelal alleen gevoerd mogen worden met dezelfde grondstoffen die nu al zijn toegestaan voor vee, wat zorgt voor concurrentie tussen insecten en conventioneel vee. Zodra meer bewijs beschikbaar is op het gebied van veiligheid moet de wetgeving aangepast worden, zoals al in talloze landen buiten de EU gebeurt.

Hou rekening met wisselwerking

De onderzoekers richten zich op positieve milieueffecten en verbeterede productiviteit en/of dierenwelzijn door het voeren met insecten, hoewel er een wisselwerking is tussen deze doelen. Onderzoeker Allyson Ipema heeft aangetoond dat vleeskuikens die ​levende vliegenlarven gevoerd krijgen natuurlijker gedrag vertonen en gezondere poten hebben. Ipema: ‘Maar als insecten gekweekt worden om levend gevoerd te worden ten behoeve van het welzijn van traditioneel vee, is er een duidelijke uitruil tussen het welzijn van de insecten en het vee waarmee rekening gehouden moet worden.’ Rekening houden met het welzijn van insecten is slechts één voorbeeld van de verwachtte overwegingen die de onderzoekers noemen.

Alle auteurs roepen op deze principes te bespreken nu de insectenkweeksector net in opkomst is. Parodi Parodi: ‘Gekweekte insecten kunnen bijdragen aan de transitie naar duurzame voedselsystemen. Maar om dat voor elkaar te krijgen moeten we ze wel goed gebruiken.’