Update

ETNA studie

Bij sommige elektronische sigaretten (e-sigaretten) kan de temperatuur worden ingesteld. Als de temperatuur van een e-sigaret te hoog wordt ingesteld (of als de vloeistof bijna op is) dan gaat een e-sigaret vies smaken.

Doel en opzet

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of de geur- en smaakbeleving van e-liquids bij ruiken en dampen vergelijkbaar is, onder zowel rokers als niet-rokers. Deelnemers ruiken en dampen 25 e-liquids in verschillende smaken gedurende 4 testsessies. De e-liquidsmaken worden gescoord op liking, intensiteit, bekendheid en irritatie op een 100mm visueel analoge schaal.

Wie hebben er meegedaan

24 jongvolwassen rokers (gemiddelde leeftijd 24.8 ± 9.3) en 24 jongvolwassen niet-rokers 9 (gemiddelde leeftijd 24.9 ± 7.7), met in beide groepen evenveel mannen als vrouwen. De studie vond plaats in november en december 2018.

Belangrijkste resultaat

De correlatie coëfficienten tussen ruiken en dampen (gebaseerd op gemiddelde groepscores) waren 0.84 voor liking, 0.82 voor intensiteit, 0.84 voor bekendheid en 0.73 voor irritatie. Correlaties verschilden niet tussen rokers en niet-rokers.