Nieuws

Fleur Brinke over De Marke, januari 2023

article_published_on_label
13 januari 2023

Fleur Brinke is manager bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Ze deelt geregeld de stand van zaken bij De Marke met u.

"Allereerst wil ik u een gelukkig en gezond 2023 wensen! Op naar een mooie samenwerking met u in 2023 waarin we werken aan innovatieve praktijkoplossingen voor nu en voor toekomstperspectief van de agrarische sector.

Terugblik 2022

2022 begon onrustig, aangezien het bestuur van Coöperatie De Marke besloot niet verder te gaan met het oorspronkelijke idee om proefboerderij De Marke over te nemen van Wageningen University & Research (WUR). WUR gaf vervolgens aan De Marke open te willen houden en door te ontwikkelen naar een breder innovatiecentrum, zoals de coöperatie dat ook voor ogen had. Ook de tweede belangrijke doelstelling van de coöperatie, namelijk het betrekken van de primaire sector bij het onderzoek en meer bottom-up onderzoek, nam de WUR over. Om de samenwerking tussen onderzoek en praktijk te stimuleren, startten we met drie overlegvormen, namelijk een boerenstuurgroep, een strategische adviesraad en Vrienden van De Marke, lees hier meer. Net voor kerst zat de boerenstuurgroep, bestaande uit melkveehouders en een akkerbouwer uit Oost-Nederland, voor het eerst bij elkaar en had een goede bijeenkomst.

Ook ben ik in de zomer van 2022 begonnen als nieuwe manager van Agro-innovatiecentrum De Marke en heb de afgelopen maanden samen met de regionale partners (waaronder VKA, VALA, De Innovatie Coöperatie), boeren, bedrijfsleven, overheid, omgeving, onderzoekers en onderwijs de eerste stappen gezet voor de vernieuwing van De Marke. Zwier richt zich de komende jaren, op eigen verzoek, vooral op vakinhoudelijk onderwerpen en kennisoverdracht.

In 2022 deden we veel interessante onderzoeken op het gebied van kringloop-, natuurinclusieve, precisielandbouw en klimaat. In de nieuwsbrieven deelden we de resultaten van deze onderzoeken met u. Daarnaast was het door de minder beperkende coronamaatregelen weer mogelijk om vele bezoekers te ontvangen vanuit o.a. onderwijs, boeren/studiegroepen, regionale partners, bedrijfsleven, overheid, omgeving en onderzoekers. Kennisoverdracht, ervaringen delen en inspiratie stond hierbij centraal. En een belangrijk onderdeel van Agro-innovatiecentrum De Marke is natuurlijk de boerderij! Ook in 2022 hebben we het bedrijf weer intensief gemonitord en goede resultaten behaald o.a. door managementmaatregelen een ammoniakemissie, die een stuk lager zijn dan die op de RAV-lijst staan.

Vooruitblik 2023

In 2023 gaan we met veel energie aan de slag met:

  • Een goed lopend melkveebedrijf en bijbehorende monitoring.
  • Innovatieve praktijkoplossingen op het gebied van kringlooplandbouw (waaronder reduceren ammoniakemissie en nitraatuitspoeling), aanpassen aan klimaatverandering, reduceren broeikasgasemissies, natuurinclusieve landbouw (houtwal 2.0) en precisielandbouw.
  • Kennisoverdracht, inspiratie en delen van ervaringen
  • Vernieuwing van De Marke. Op dit moment zijn we bezig met het visualiseren van de visie van Agro-innovatiecentrum De Marke. De volgende nieuwsbrief verwacht ik deze visualisatie met u te kunnen delen. Daarnaast gaan we bezig met de ontwerpen voor het innovatiecentrum en het bedrijfssysteem waaronder een nieuwe melkveestal en een toekomstbestendig bouwplan. Mocht u ideeën hebben voor de vernieuwing van Agro-innovatiecentrum De Marke, dan ontvangen we deze graag via het volgende mailadres: info.demarke@wur.nl Ook willen we in 2023 de eerste Vrienden van de Marke bijeenkomst organiseren, nadere informatie volgt.

Deze ambities kunnen we niet alleen realiseren en pakken we graag samen met u op."