Symposium

Food Professional Day 2018

De Food Professional Day 2018 staat in het teken van wild, een waardevolle en duurzame voedselbron die uitstekend past in de Dutch Cuisine. Jagers, poeliers, bekende chefs en wetenschappers zullen allerlei vragen rondom wild beantwoorden op maandag 8 oktober 2018. Deze dag wordt onder andere georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Jagersvereniging, het Gastronomisch Gilde en de Euro-Toques.

Organisator 100 years WUR
Datum

ma 8 oktober 2018

Locatie Theater Junushoff, Plantsoen 3, 6701 AS Wageningen

De variatie is zo groot dat wild van eigen bodem het hele jaar door op de kaart kan. Wild van Nederlandse bodem heeft een prachtig verhaal, is vetarm, kent vele bereidingsmogelijkheden en heeft een unieke smaak. Maar kennen chefs die variatie wel? En welke invloed hebben leeftijd, geslacht, seizoen en herkomst op de smaak? Wat is de ecologische footprint van wild? Op de Food Professional Day 2018, een initiatief van Rijn IJssel Vakschool Wageningen in samenwerking met Wageningen University & Research, wordt aan deze en andere onderwerpen aandacht geschonken.

Wild als thema

Door haar rijke landschap herbergt Nederland tal van wildsoorten. Enkele decennia geleden waren dat vooral de kleinere wildsoorten, zoals konijn, haas en wilde eend, die in het traditionele wildseizoen – de herfst en winter – bejaagd en gegeten werden. Daar zijn - door de veranderende flora en fauna – nieuwe soorten bijgekomen. We hebben nu ook ruimschoots de beschikking over wild zwijn, hert, ree en gans. Jaarrond kan de horeca wild van eigen bodem op de kaart zetten. Deze wildsoorten hebben niet alleen een ander jachtseizoen maar vragen andere kennis, inzichten en bereiding.

Jagersvereniging en gastronomie

Jagen en gastronomie horen bij elkaar. In Nederland wordt immers al het eetbare wild gegeten. Jagers hebben dan ook ruime kennis over het verwerken van diverse soorten wild en het bereiden van verschillende delen van het dier. Nu al werken jagers en restaurateurs samen in het afnemen van wild van de plaatselijke jager. In 2015 sloten de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en restaurantvereniging Euro-Toques een samenwerkingsovereenkomst om wild van Nederlandse bodem nog beter op de kaart te zetten bij publiek en politiek. Een van de initiatieven is Wild op de Kaart; een grote kaart van Nederland waar de punten op staan waar je wild kunt eten en kunt kopen.