Project

Food2Food: een nieuwe kans voor onverkochte groenten

Binnen het project Food2Food werken Wageningen UR Food & Biobased Research, Hutten en Bart Groesz van PLUS Rozenburg supermarkt samen om derving van versproducten in supermarktwinkels te verminderen. De projectpartners willen met dit project een bedrijfsconcept ontwikkelen, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de vermindering van voedselverspilling in Nederland. Het project wordt ondersteund vanuit het Small Business Innovation Research (SBIR) programma van het ministerie van Economische Zaken.

Supermarkten gooien dagelijks versproducten weg die ze niet meer kunnen verkopen, doordat ze bijvoorbeeld een beschadiging hebben of niet meer in hun verpakking zitten. In het Food2Food project is een concept ontwikkeld om groenten en fruit uit de supermarkten te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten. De verzamelde stuks groente en fruit worden geselecteerd op hun kwaliteit en bruikbaarheid. Op basis van de beschikbare producten ontwikkelt Hutten vervolgens een reeks producten (verse soepen en sauzen) voor de verkoop in de PLUS supermarkten.

Kwaliteit en smaak

Uit de aanpak die in het project is ontwikkeld, is gebleken dat de inzameling van verse agf producten bij de supermarkten zo te organiseren is dat ruim 30% van het product bruikbaar is voor verwerking in nieuwe voedingsproducten. Sinds eind 2014 werken Hutten en Groesz nauw samen met PLUS Retail bij het klaarstomen van het productconcept voor de consumentenmarkt. De nieuwe producten zijn daarbij onder meer onderworpen aan verschillende onderzoeken voor het beoordelen van smaak, kwaliteit en houdbaarheid.  

Markt en bedrijfsconcept

Met de samenwerking tussen de projectpartners en PLUS Retail is het Food2Food concept een nieuwe fase ingegaan, waarin de uitkomsten van het project de basis vormen voor de commercialisatie. Het product wordt mei 2015 aan de markt gepresenteerd voor verkoop in een klein aantal winkels. Via een pilot op kleine schaal met tomatensoep en –saus is het de bedoeling om het concept uit te rollen naar meerdere winkels met meerdere producten.
Het Food2Food concept is onderdeel van het project ‘Centrale Herbewerking Alternatieve Maaltijd Proces’.

Onderzoek Wageningen UR naar voedselverspilling

Food & Biobased Research doet veel onderzoek naar voedselverspilling, en het voorkomen ervan. Het leidt onder meer het grootste Europese onderzoeksprogramma dat zich richt op het reduceren van voedselverspilling, EU-FUSIONS. Wageningse onderzoekers helpen al vele jaren bedrijven in de voedselketen, cateraars en zorginstellingen bij het beperken van verliezen. Enkele voorbeelden hiervan zijn milde conserveringstechnieken en de pasteur sensor tag. In 2012 is daaraan onderzoek toegevoegd naar de mogelijkheden tot het verminderen van verspilling door consumenten. Met de organisatie van verschillende ‘FoodBattles’ is in de afgelopen 2 jaar hieraan een bijdrage geleverd.