Project

Fork to Farm: Duurzame Nederlandse kweekvis

In het project ‘Fork to Farm’ verkennen vistelers de markt voor een duurzame Nederlandse kweekvis

Aan welke kwaliteit kweekvis is behoefte en kan Nederland in die behoefte voorzien?

De visteeltsector in Nederland heeft het moeilijk. De concurrentie uit het buitenland is groot, de prijs voor grondstoffen als visvoer en energie is hoog en de afzetprijzen laag. Het aantal vistelers nam daardoor de afgelopen jaren af. Het Visserij Innovatie Platform, ingesteld door het ministerie van EL&I, wil het tij keren en heeft vistelers en wetenschappers gevraagd op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.

In dit project hebben vistelers, het Centraal Bureau Levensmiddelen Handel, de Kennemervisgroep en wetenschappers van Wageningen Aquacultuur de handen ineen geslagen. Ze onderzochten aan welke eisen duurzame visteelt moet voldoen en verkenden welke nieuwe duurzame kweekvis een goede kans maakt op de markt.

Uit het onderzoek is een handleiding voor duurzame visteelt voortgekomen en uit de verkenning een nieuwe kweekvis voor Nederland. Voor kwekers in Nederland blijkt er vooral een markt te bestaan voor een kwalitatief hoogwaardige vissoort: stevig en sterk van smaak zoals tonijn en zwaardvis. Daaraan mag ook een hoge prijs hangen. De yellowtail kingfish afkomstig uit Australiƫ lijkt daaraan te voldoen. Experimenten in Zeeland geven aan dat een rendabele en duurzame teelt van deze vis in recirculatiesystemen goed mogelijk is. Het eerste bedrijf dat deze draad commercieel oppakt is SILT, gevestigd in de haven van IJmuiden. Dit levert vanaf december 2011 aan de markt. Het bedrijf verwacht dan op volle capaciteit te draaien.