Fruitteler goedkoop en doeltreffend af van zijn vervuild restwater
Natuurlijk kunnen fruittelers het restwater dat verontreinigd is met gewasbeschermingsmiddelen afvoeren. Maar dat kost nu eenmaal veel moeite en geld. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft een simpeler methode ontwikkeld, die goedkoop is en bovendien wettelijk wordt toegestaan: het biofilter.
Iedere fruitteler heeft ermee te maken: restwater dat is verontreinigd met restanten bestrijdingsmiddelen. Door de trekker en spuitmachine op het erf schoon te spuiten met water ‘produceert’ een fruitbedrijf zo’n 2 tot 5 kubieke meter verontreinigd water per jaar.
Dit restwater bevat zoveel gewasbeschermingsmiddelen dat het niet geloosd mag worden in de sloot of op het riool. Maar afvoeren is een dure zaak.
Goedkope reiniging van restwater
De onderzoekers van PPO hebben daarom een techniek ontwikkeld die goedkoop is en bovendien goed werkt: de biofilters. Dit zijn pvc-bakken met een stalen frame eromheen en gevuld met potgrond, stro en wat grond uit een perceel. Dat laatste is van belang omdat er in die perceelsgrond microleven zit, dat in staat is gewasbeschermingsmiddelen af te breken.
Een fruitteler zet twee tot drie van deze bakken boven op elkaar en leidt het restwater er doorheen. Tegen de tijd dat het water uit de onderste bak stroomt, is 95 tot 99 procent van de gewasbeschermingsmiddelen afgebroken. Dit restwater is zo schoon dat de fruitteler het mag lozen op het riool. Een nog verdere zuivering is mogelijk door het water in een plantenbak te leiden en het daar te laten verdampen.
Na vijf tot tien jaar is de inhoud van de bakken toe aan verversing. Omdat er vrijwel geen bestrijdingsmiddel meer in zit mogen fruittelers de grond uitrijden in de boomgaard.
Opnemen in Activiteitenbesluit
De methode is zo betrouwbaar dat hij wordt opgenomen in het Activiteitenbesluit (het vroegere Lozingenbesluit). Dat betekent dat iedere fruitteler de methode kan gaan toepassen. De fruitteler kan met een kleine investering voldoen aan de wetgeving. De eerste filters zijn al opgesteld bij telers.
Bij de ontwikkeling van de biofilters hebben de onderzoekers samengewerkt met PC-Fruit (St. Truiden) in België.