Project

Garnalenteelt in kustgebieden

In een groot multidisciplinair project, genaamd RESCOPAR, onderzoeken tien promovendi uit Vietnam, Indonesië en de Filippijnen welke beheersmaatregelen de groeiende garnalenteelt in kustgebieden in goede banen kunnen leiden.

De garnalenteelt heeft een enorme hoge vlucht genomen, vooral in Zuidoost Azië. Dit heeft niet alleen grote effecten op de natuur – minder biodiversiteit door kap van mangrovebos, minder vis voor de kust - maar ook op de lokale bevolking. Die moet opeens de sprong maken van een relatief eenvoudig lokale economie naar een complexe globale economie.

In RESCOPAR proberen tien promovendi in beeld te brengen wat die ingrijpende veranderingen precies betekenen voor de natuur en de lokale bevolking. Welke ecologische, maatschappelijke en politieke problemen spelen er precies en welke oplossingen zijn er mogelijk. Hoe kunnen lokale vissers bijvoorbeeld nog een goede boterham verdienen, hoe en met welke middelen kunnen garnalentelers hun vijvers zo duurzaam mogelijk exploiteren, hoe kan mangrovebos zoveel mogelijk gespaard blijven. En wat voor rol is hier weggelegd voor de lokale en landelijke overheid?

Vier Indonesische promovendi zijn gestationeerd in de Berau Delta van Oost-Kalimantan, vijf Vietnamese promovendi in de het zuidelijk deel van de Mekong Delta en één promovendus bevindt zich in de Filippijnen. Ze onderzoeken diverse aspecten van de lokale problematiek: de moleculaire veranderingen in het genoom van een virus dat voor veel ziekteproblemen zorgt in de garnalenteelt (Vietnam), de epidemiologie van de verspreiding van deze garnaalziekte (Filippijnen), de effecten van de garnaalvijvers op het functioneren van het mangrove bos (Indonesië), de interactie tussen mangrovebos en de visserij in de kustzone (Vietnam), en de antropologische en beleidsmatige effecten van de veranderingen in de kustzone op de lokale bevolking. Ze hopen uiteindelijk te komen tot een algemeen beheersmodel dat ook op andere kustgebieden toepasbaar is, zowel in Azië, Afrika als Zuid-Amerika.

Publicaties: