
Oproep
GEEF om je buik studie: Effect van voeding op darmbacteriën
Het spijsverteringsstelsel is een belangrijke bron van gezondheid en ziekte. In dit stelsel, en dan vooral in de darmen, bevindt zich een ingewikkelde verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. In dit onderzoek kijken we specifiek naar de bacteriën die in onze darmen leven. De darmbacteriën werken nauw samen met onze weerstand. Een goede weerstand beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Als de darmbacteriën in balans zijn, dan ondersteunen zij onze gezondheid. Maar als de darmbacteriën uit balans zijn, kan dat bijdragen aan het ontwikkelen van ziekte.
Het is nog onbekend hoe we de balans in de darmen het beste kunnen herstellen, wanneer deze verstoord is. We weten dat voeding de samenstelling van de darmbacteriën kan beïnvloeden. Maar kunnen specifieke voedingsmiddelen de samenstelling van de darmbacteriën verbeteren? En als de darmbacteriën positief veranderen, heeft dit dan ook een positief effect op onze weerstand? Dat zijn vragen die we als onderzoekers graag willen beantwoorden met dit onderzoek.
Daarom is Wageningen Food & Biobased Research op zoek naar 147 gezonde volwassenen* die mee willen doen aan een voedingsonderzoek. We willen de effecten van verschillende voedingsadviezen en 2 verschillende studie-producten (studie-zakjes) onderzoeken. De studie start in juni 2023 of in september 2023 (2 groepen).
- Wat: het volgen van een voedingsadvies en het nemen van studie-zakjes
- Duur: 5 maanden, waarvan 8 weken voedingsadvies, 6 weken studie-zakjes en een vervolgmeting na 3 maanden
- Metingen: u verzamelt o.a. ontlasting (5x), enkele druppels bloed (5x) en vult verschillende vragenlijsten in
- Waar: in uw thuissituatie
Wat staat er voor u tegenover?
- U leert meer over de darmbacteriën en voeding
- U krijgt inzicht in de samenstelling van uw darmbacteriën
- U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek
- Een financiële vergoeding van € 225,-
- Een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer (max 20 euro per bezoek)
Interesse?
Bent u geïnteresseerd in deelname aan de GEEF studie en wilt u hier meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en meld u aan voor een informatiebijeenkomst via het aanmeldformulier.
Vragen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via ons mailadres (geef.studie@wur.nl). Reacties bij voorkeur per e-mail, vermeld wel uw telefoonnummer zodat we u terug kunnen bellen.
*Gezonde volwassenen:
- U heeft geen ziekten of medische aandoeningen, zoals diabetes (type 1 of 2), kanker, gediagnosticeerde prikkelbare darmsyndroom, nierziekten, leverziekten, of in het verleden een inflammatoire ziekte (zoals reuma, multiple sclerosis of inflammatoire darmziekte) heeft gehad
- Tussen de 18 en 70 jaar oud
- Met een BMI** tussen de 18.5 – 30.0 kg/m²
*Zie voor een volledige lijst de informatiebrochure
Op de site van het Voedingscentrum kunt u uw BMI berekenen.