Project
Gezondheid en onbewust consumentengedrag
Inholland en Wellantcollege zijn onderwijs gestart in Amsterdam onder de vlag Food Academy Amsterdam. Voeding en gezondheid speelt hierin een grotere rol dan het curriculum van de opleiding op dit moment biedt.
Het ontbreekt docenten aan kennis om het begrip “gezondheid” op de juiste manier inhoud te geven binnen het onderwijs. De kennisinstellingen hebben gekozen voor een aantal hot topics in de opleidingen Food, waaronder gezondheid en maatschappij, leefstijl en leefomgeving, gedragsverandering en beleidsinterventies/ voorlichting. Om goed invulling te geven aan de thema’s en de thema’s als een rode draad door de Food opleidingen te weven komt men kennis tekort.
Het doel van deze WURKS-aanvraag is dat de thema’s gezondheid en maatschappij, leefstijl, leefomgeving en beleidsinterventies/ voorlichting een vaste plaats in het curriculum van de genoemde opleidingen krijgen. Om dit doel te bereiken moeten enerzijds de docenten geschoold worden en anderzijds lesmateriaal ontwikkeld worden op zowel hbo als (v)mbo niveau. Beide zaken zullen opgepakt worden door WUR-onderzoekers. Het initiatief om lesmateriaal te ontwikkelen op het gebied van voeding en gezondheid komt van Wellantcollege en Inholland, maar ook CAH Dronten en VHL Leeuwarden hebben aangegeven gebruik te willen maken van het te ontwikkelen lesmateriaal.
Voor HBO en MBO docenten wordt een lespakket opgesteld met sheets, een docentenhandleiding voor de colleges die studenten volgen in jaar 1-4 en opdrachten die studenten op basis van deze colleges moeten uitvoeren. Er zal lesmateriaal worden ontwikkeld ten aanzien van de volgende thema’s:
- Modellen van (bewuste) gedragsverandering
- Nudge en (onbewuste) beïnvloeding van gezond gedrag
- Gezondheidsbevordering, -voorlichting en gedrag
- Praktijkonderzoek naar consumentengedrag, doelgroepen, gezondheid en leefstijl