Nieuws

Gratis schoolfruit op 1.100 basisscholen

article_published_on_label
26 september 2013

Op donderdag 26 september vindt op 1.100 basisscholen de officiële aftrap plaats van het EU-Schoolfruit-programma. Gedurende 20 weken krijgen 215.000 leerlingen drie stuks gratis groente of fruit per leerling per week.

Het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit van Wageningen University is, samen met de Medebewindsorganisatie productschappen, verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma.

Een voorwaarde voor deelname is dat na afloop van de 20 weken de school de rest van het schooljaar zelfstandig verder gaat met schoolfruit, op minimaal twee vaste dagen per week. Dit kan door ouders groente of fruit mee te laten geven of dit via een leverancier te regelen.

Snoepen en snacken

Op dit moment eet maar 2% van de Nederlandse kinderen genoeg groente. En één op de zeven kinderen is te zwaar. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en te snacken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die op een school zitten met een goed schoolfruitbeleid, ook thuis vaker kiezen voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen.

Voortgezet Onderwijs

Dit jaar doet ook het Voortgezet Onderwijs mee aan het gratis schoolfruit programma. In een pilot ontvangen klassen 1 en 2 van 15 scholen 20 weken lang drie stuks groente of fruit. De pilot is opgezet omdat juist bij de overgang naar de middelbare school kinderen zelfstandiger worden. Het Schoolfruitprogramma kan bijdragen aan hun bewustwording van het belang van een gezond eetpatroon. Na evaluatie van de pilot, wordt volgend jaar de groep middelbare scholen die kunnen deelnemen aan het schoolfruitprogramma mogelijk uitgebreid.

Samenwerking

Het EU-Schoolfruitprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en vier leveranciers (Schoolfruit.nu in samenwerking met The Greenery, Kids & Schoolfruit, Fruitmoment en Halm Schoolfruit). Stichting Voedingscentrum Nederland ondersteunt het programma. Het budget bedraagt 5,9 miljoen euro.