Project

Het antwoord op zorgen van morgen

Fossiele brandstoffen raken op, de vraag naar voedsel stijgt en de gevolgen van klimaatverandering worden merkbaar.

Het maakt de zorgen over  toekomstige energie- en voedselvoorziening reëel.  Researchprogramma BioSolar Cells onderzoekt  oplossingen voor deze problematiek. Centraal hierin  staat de duurzame productie van bio-energie en  voedsel, door het fotosynthese-proces efficiënter  te benutten. Aan het programma nemen negen  toonaangevende kennisinstellingen en 25 binnenen  buitenlandse ondernemingen deel. 

Natuurlijk vernuft benutten 

Planten, algen en bacteriën gebruiken zonlicht om energie vast te leggen:  fotosynthese. In dit vernuftige, natuurlijke proces wordt zonne-energie in  combinatie met koolzuurgas en water omgezet in voedingsstoffen en  zuurstof. Planten en micro-organismen gebruiken echter slechts één à  twee procent van de beschikbare zonne-energie. BioSolar Cells onderzoekt  in tientallen projecten hoe dat rendement in planten, micro-organismen,  maar ook (semi-)kunstmatige bladeren vergroot kan worden. 

Duurzame methodiek

Een efficiënter fotosyntheseproces bij planten en micro-organismen  maakt een meer duurzame en omvangrijke productie van energie,  voedsel, veevoer en biomaterialen mogelijk. Voor hetzelfde resultaat zal  bijvoorbeeld minder landbouwgrond nodig zijn.  Daarnaast moeten er in 2016 twee kunstmatige systemen zijn voor  fotosynthese. Deze (semi-)kunstmatige bladeren zullen licht direct om  kunnen zetten in brandstof (waterstofgas) en hebben in theorie een  zonlicht-rendement van meer dan twintig procent. 

Onderzoekscentrum AlgaePARC

Belangrijk onderdeel van BioSolar Cells is het AlgaePARC van  Wageningen UR (University & Research centre). Hier wordt op semi-  industriële schaal de potentie van micro-algen als bron van energie en  grondstoffen onder de loep genomen. De algen worden in met water  gevulde en zonlicht doorlaatbare installaties gekweekt en produceren  daarbij met licht, koolzuurgas en water, biomassa, die aan het eind van  het tracé wordt geoogst.

AlgaePARC slaat een brug tussen onderzoek naar algen op laboratoriumschaal  en de industriële productie ervan. Daarbij worden diverse kweeksystemen  vergeleken, zowel qua kosten, efficiëntie als duurzaamheid. 

Participatie bedrijfsleven 

De verwachtingen van BioSolar Cells en AlgaePARC zijn hoog. Zowel  vanuit de wetenschap als het bedrijfsleven. Niet voor niets participeren  25 internationale bedrijven in het productie- en onderzoekscentrum,  ieder met hun eigen specialisatie en toegevoegde waarde. Die inbreng is  voorafgaand en tijdens het onderzoek belangrijk, maar ook wanneer de  resultaten bekend zijn. 

Zo werden de kweeksystemen en -installaties van AlgaePARC ontworpen en  gebouwd met specialistische kennis uit het bedrijfsleven en is die expertise  eveneens essentieel voor het operationeel houden van het centrum. De  gebundelde, aanwezige kennis draagt in brede zin bij aan de kwaliteit van  het onderzoeksproject. Bovendien kunnen ontwikkelde toepassingen op  zeer uiteenlopende gebieden in praktijk worden getoetst. 

Contact

Project Office BioSolar Cells

Wageningen UR

0317-481096

office@biosolarcells.nl

www.biosolarcells.nl