category_student_information

iGEM: Studenten laten bacteriën knipperen

Cellen communiceren constant met elkaar. Zonder deze communicatie is het leven van meercellige organismen niet mogelijk. Maar kun je dat zichtbaar maken? Ja, denkt Martijn Wapenaar. Hijzelf en veertien medestudenten van Moleculaire Levenswetenschappen, Bioinformatica en Biotechnologie willen deze communicatie tussen bacteriën voor het blote oog zichtbaar maken.

De 15 bachelor- en masterstudenten nemen deel aan de biotech-wedstrijd iGEM. Deze internationale competitie is bedoeld om synthetische biologie onder de aandacht te brengen. Bij synthetische biologie leren organismen zoals bacteriën en schimmels nieuwe ‘kunstjes’, bijvoorbeeld het geven van licht, door extra genetisch materiaal in te bouwen.
Het team van Wageningen University wil communicatie tussen bacteriën en schimmels zichtbaar maken in twee verschillende projecten. In het eerste project proberen de studenten een kolonie bacteriën tegelijkertijd en periodiek te laten oplichten. Zo zou de kolonie bacteriën dus een soort knipperlicht worden. In het andere project willen de studenten een levende lichtslang maken van schimmels. Hiervoor wordt aan het uiteinde van de schimmeldraad een lichtsignaal opgewekt, dat zich over de rest van de schimmeldraad voortplant.

Begin oktober was de Europese voorronde in Amsterdam. Helaas werd het Wageningse team niet geselecteerd voor de finale in Boston, maar ze kregen wel een gouden medaille. Meer informatie over de de Wageningers vind je op: http://2011.igem.org/Team:Wageningen_UR.