Nieuws

Inauguratie Annemiek ter Heijne: ‘Environmental Technologies for Circularity’

article_published_on_label
15 februari 2024

Hoogleraar Milieutechnologie, Annemiek ter Heijne, startte haar inaugurele rede ‘Environmental Technologies for Circularity’, met het belang van connectie. De connectie met de natuur, met familie en vrienden, als ook de connectie met collega’s. Naast het belang van onderlinge connectiviteit, benoemde ze het belang van circulariteit. Het samen zoeken naar oplossingen om de toenemende druk op onze aarde te verminderen.

Haar groep Milieutechnologie richt zich op het tegenaan van de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen en van milieuvervuiling. Dat doet de groep door de inzet van natuurlijke processen voor duurzame oplossingen. Processen in de lucht, het water en de bodem. Maar ook (de combinatie van) biologische, chemische en fysische processen, zoals in microbiële elektrochemie. Het blijft haar fascineren dat je bacteriën in kan zetten om afvalwater te reinigen en gelijktijdig stroom weet op te wekken. Enthousiasme haalt ze uit de zoektocht naar nieuwe richtingen voor het terugwinnen van waardevolle componenten uit afvalstromen.

Annemiek ter Heijne_GuyAckermans.jpg

Toch roept Ter Heijne op dat technologie alleen niet afdoende is, ze streeft ernaar samen te werken met anderen. Zodat de inzet van technologie, onderdeel is van een groter geheel en niet gezien wordt als een geïsoleerde oplossing. Met als doel meer welzijn voor iedereen te creëren. Daarbij is de aandacht voor een goede balans in privé en werk, het durven te stellen van prioriteiten en de aandacht voor elkaar essentieel.