Nieuws

Reportage over gezonder Afrikaans basisvoedsel

Gepubliceerd op
10 oktober 2012

Een reportage over het verbeteren van de voedingswaarde van het basisvoedsel in Afrika wordt in oktober 2012 in elf talen uitgezonden op de Europese televisiezender Euronews. “Als we de hoeveelheid micronutriënten in de voornaamste voedselproducten kunnen verhogen, dan heeft dat een enorm effect op de volksgezondheid”, zegt de Wageningse promovendus Elise Talsma in de reportage.

Europese onderzoekers, waaronder voedingswetenschappers van Wageningen UR (University & Research centre), onderzoeken bijvoorbeeld of kinderen in Kenia zich beter ontwikkelen als ze gele cassave te eten krijgen tijdens de schoollunch, in plaats van de gebruikelijke witte cassave. Gele cassave bevat namelijk veel betacaroteen, dat door het lichaam eenvoudig omgezet kan worden in vitamine A. Eén portie gele cassave per dag, voor sommige kinderen het enige dat ze te eten krijgen, bevat al vijftig procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A.

IJzer en malaria

In hetzelfde Europese project (Improved Nutrition through Staple Foods in Africa, kortweg INSTAPA) bestuderen onderzoekers ook of het eten van ijzerrijk voedsel de kans op malaria verhoogt. Martin Mwangi, verbonden aan Wageningen University en Maseno University in Kenia, vertelt in de televisie-uitzending dat ijzersupplementen een effect lijken te hebben op malariaparasieten, maar dat niet bekend is of die invloed schadelijk is. "We willen het verband het innemen van ijzersupplementen en de verhoogde kans op malaria begrijpen. Maken de supplementen de malaria erger, of niet?"

Ook Inge Brouwer, coördinator van het INSTAPA project vanuit Wageningen University komt aan het woord. "We proberen de voedingsindustrie ervan te overtuigen minder winst te maken op producten.” Door hun afzetmarkt te vergroten zouden ze ongeveer evenveel winst kunnen blijven maken, aldus Brouwer.

Niet in het Nederlands

Euronews maakt geen reportages in het Nederlands. Wel in elf andere talen.

Bekijk hier de Engelse versie van het verslag over het INSTAPA-project op de Euronews website.