
Cursus
Junior Science Lab 2025: Superhelden in je lichaam – een strijd tegen onzichtbare vijanden
Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: superhelden in je eigen lichaam die elke dag de vechten tegen ongewenste indringers. Tijdens dit Junior Science Lab ontdekten kinderen alles over hun eigen afweersysteem en speelden ze zelf de hoofdrol in een spannende strijd tussen bacteriën en immuuncellen.
Geen superhelden met capes of lasers, maar T-cellen, B-cellen en dendritische cellen, de échte superhelden van ons afweersysteem. Onder begeleiding van dr. Tamara Hoppenbrouwers (bioloog en immunoloog, WUR) doken ze in de onzichtbare wereld van virussen, bacteriën en lichaamseigen bescherming.
De middag begon met een mini-college, waarin Tamara uitlegde hoe je lichaam zich verdedigt tegen ziekteverwekkers. Daarna gingen de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen superhelden-kwartetspel. Er werd geknipt, geplakt en gelachen, terwijl ze spelenderwijs kennismaakten met de verschillende afweercellen en hun superkrachten. Met elke kaart ontdekten ze een nieuw stukje van de onzichtbare strijd die zich dagelijks in je lichaam afspeelt.
Maar toen kwam de verrassing: Tamara had stiekem fluorescerend poeder op de scharen aangebracht. Zonder dat iemand het doorhad, verspreidden de “bacteriën” zich razendsnel. Niet zichtbaar met het blote oog, maar onder de UV-lamp bleek ineens hoe het zich had verspreid en wie het direct of indirect had aangeraakt: handen, kleding en zelfs gezichten lichtten op.
In de pauze was het tijd om zelf in actie te komen. In een superheldenspel buiten namen de kinderen de rol aan van afweercellen of bacteriën.
- De bacteriën verdedigden hun pionnen en tikten dendritische cellen uit het spel.
- De dendritische cellen probeerden de vlaggen te stelen en gaven ze door aan hun medespelers.
- De T-cellen schakelden bacteriën tijdelijk uit met een tik.
- De B-cellen gingen voor de ultieme klapper, ballen gooien waardoor de bacteriën voorgoed het veld moesten verlaten.
Na een paar fanatieke rondes kwamen de kinderen terug naar binnen voor een korte terugblik. Er werden slimme vragen gesteld en goede verbanden gelegd met wat ze eerder hadden geleerd.
Wat is een Junior Science Lab (JSL)?
Bij het Junior Science Lab (JSL) zijn leerlingen van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan zij aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. De leerlingen zetten een onderzoek op, voeren deze uit en bekijken de resultaten. Net als echte onderzoekers dus!