Studentenverhaal

“Koffiezetapparaten onderzoeken kan ook heel moleculair zijn”

Jaap Keijsers heeft zijn tijdens zijn master zijn stage gedaan Philips Research. Hier heeft hij onderzoek gedaan naar koffieapparaten, een onderwerp wat op het eerste gezicht misschien niet heel erg voor de hand ligt voor een Moleculaire Levenswetenschapper, maar toch een zeer moleculair onderwerp blijkt te kunnen zijn.

Bij deze stage kwamen een boel verschillende aspecten van mijn studie terug die je op het begin niet verwacht nodig te hebben.

Stage


Aan het begin van het tweede jaar van mijn master heb ik een stage gedaan bij Philips Research op de High Tech Campus in Eindhoven. Tijdens deze stage draaide ik mee met de ‘coffee cluster’, de groep die kijkt hoe de huidige generatie espressoapparaten verbeterd kan worden.

Tijdens de stage werkten we aan verschillende projecten binnen deze groep samen. Hierbij keek ik vooral naar de fysieke eigenschappen van verschillende gebruikte materialen in het koffie apparaat om ervoor te zorgen dat het apparaat gemakkelijk schoon te maken is voor de consument.

Ook werkte ik in deze groep samen met mensen van verschillende disciplines waardoor je opeens geheel andere invalshoeken tegenkomt wat een erg goede ervaring was. Verder heeft deze stage me laten zien hoe toepast onderzoek binnen een bedrijf eruit ziet. Ik raad zeker aan een stage bij een bedrijf te doen om een keer buiten de standaard onderzoeksgroepen van de academische setting te kijken. Je zult erachter komen dat een fundamentele studie als moleculaire levenswetenschappen er voor zorgt dat je ook in de praktijk een volwaardig teamlid bent.”

Opleiding
“Bij deze stage kwamen een boel verschillende aspecten van mijn studie terug die je op het begin niet verwacht nodig te hebben. Vooral aspecten van de chemie en fysica kwamen hiervan terug maar ook mijn ervaring met het praktisch werken binnen groepen kwam zeer van pas. Verder was het zelf bedenken en uitvoeren van experimenten voor het onderzoek een erg uitdagend onderdeel waar ik goed op voorbereid was.”

Toekomstplannen
“Na mijn studie hoop ik te mogen promoveren. Veel onderzoekers in het bedrijfsleven hebben een PhD titel en nemen hun ervaring mee naar bedrijven. Mocht ik ooit een PhD halen dan zie ik het bedrijfsleven hierna als een fantastische optie om me in de toekomst in te storten.”