Project
Living Lab
Uit contacten met groene HBO/MBO-instellingen is gebleken dat er behoefte is aan state of the art kennis en actuele, concrete business cases op het gebied van informatiemanagement in het AFSCN. Dit WURKS-project beoogt kennisuitwisseling op dit terrein tot stand te brengen middels een “Living Lab”.
Het belangrijkste principe van een ‘Living Lab’ is dat kennisontwikkeling en kennisuitwisseling van begin tot eind is ingebed in de context van de gebruikers. Er is een continue interactie tussen eindgebruikers en ontwikkelaars (vergelijk met bijvoorbeeld Wikipedia).
Doel
Het doel van Living Lab Information Management in Agro-Food Supply Chain Networks is:
- het creëren van een Community of Practice (CoP) waar door docenten, onderzoekers en studenten aan de hand van business cases wordt gewerkt aan informatie-integratievraagstukken in het Agro-Food Supply Chain Networks (AFSCN). Het Living Lab wordt gefaciliteerd door een ICT-omgeving (hard- en software) van bestaande informatiesystemen waarmee gesimuleerd en geëxperimenteerd kan worden;
- het met elkaar in contact brengen van partners uit het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen, universiteiten en (MBO-, HBO-) onderwijsinstellingen rondom de (kennis)ontwikkeling en implementatie van ICT toepassingen in AFSCN.
- het ontsluiten en toegankelijk maken van kennis voor de betrokken partijen, waardoor verbeterde inzet van kennis en informatie mogelijk wordt.
Aanpak
In het project richten WO-studenten zich op conceptuele vraagstukken, terwijl HBO/MBO-studenten zich richten op het opdoen van ervaring aan de hand van concrete business cases. De student/scholier wordt op het snijvlak van onderwijs, onderzoek en praktijk van de juiste bagage wordt voorzien, onder andere als toekomstige werknemer. Ondersteuning komt daarbij niet alleen vanuit het onderwijs, maar ook vanuit het bedrijfsleven en kennisinstellingen.
Beoogde resultaten
- Deelname van minimaal 3 onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld: Wageningen UR/VHL, Hogeschool INHOLLAND, HAS Den Bosch), minimaal 5 partijen uit de ICT business en minimaal 10 partijen uit de Agri-Food business;
- Een business plan voor de structurele exploitatie van het Living Lab. Een onderwijsplan maakt hiervan onderdeel uit.
- Cursusmateriaal rondom een aantal cases, zoals tutorials, readers, etc.
- Een ingerichte werkomgeving: een server met daarop minimaal 5 bestaande informatiesystemen geïnstalleerd, werkend onder minimaal 2 besturingssystemen.
- Minimaal 2 opgeleide medewerkers, gericht op het beheer van de werkomgeving van het Living Lab.
Het project wordt naast WURKS-middelen ook gefinancierd uit andere bronnen.