Melkkoeler op zonne-energie

Hoe een ondernemer kan profiteren van de kennis en de wetenschap, toont het project Solar Cooler in Ethiopië aan. Olga van der Valk van LEI-BIA onderzocht de melksector in Ethiopië. Het bedrijf Mueller uit Assen gebruikte de onderzoeksresultaten en de netwerken om een koelingsunit voor melk te ontwikkelen voor lokaal gebruik.

De Stichting Base of the Pyramid Innovation center maakte dit project mogelijk, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met dit project kan de Nederlandse agro-industrie wereldwijd bijdragen aan het ontwikkelen van markten met lage inkomens. In Ethiopië werkte de lokale melkverwerker Rut & Hirut Milk Processing Pic mee. Het LEI leidde het project. Het samen met Mueller ontwikkelde prototype van een melkkoeler voor kleine hoeveelheden melk op zonne-energie functioneert. Mede door dit project heeft Mueller in Afrika en later ook in Azië nieuwe expansiemogelijkheden ontdekt.

Situatie in Ethiopië

In Ethiopië moeten de vele kleine melkveehouders met hun ongekoelde melk vaak meer dan een uur lopen om een verharde weg te bereiken, vanwaar de melk verder getransporteerd wordt naar een zuivelbedrijf. De ochtendmelk wordt meteen weggebracht, maar de avondmelk wordt 's nachts ongekoeld bewaard en kan pas de volgende ochtend verder worden getransporteerd naar de melkverwerker.

Onderzoek door LEI Wageningen UR

In 2011 heeft Olga van der Valk van het LEI de marktvraag van kleinschalige boeren en andere marktpartijen uit de Ethiopische melksector onderzocht en in verband gebracht met klantvriendelijke technologie. De marktstructuur, het netwerk en de organisatie van de melkketens zijn in kaart gebracht. Het daaropvolgende innovatieproces spitste zich toe op het selecteren van het meest geschikte bedrijfsmodel om het aanwezige marktpotentieel verder te ontwikkelen.

Meervoudig resultaat

Het project was succesvol voor zowel de lokale boeren, de melkverwerker als voor Mueller. De koelingsunit die met Mueller werd ontwikkeld, werkt op zonne-energie. De boeren slaan hierin hun ’s avonds gemolken melk op en leveren de volgende ochtend de gekoelde melk aan hun afnemers. Voor Mueller betekent dit project een uitbreiding van haar marktpotentieel in Afrika en Azië. Die mogelijkheid biedt het LEI ook aan andere ondernemers in de agrisector. Ondernemers die meer weten, blijken veel meer te kunnen bereiken.

De partners

De belangrijkste partners in dit project waren:

  • LEI, onderdeel van Wageningen UR;
  • Mueller BV, de in melkkoelsystemen gespecialiseerde onderneming in Assen;
  • Rut & Hirut Milk Processing Pic, een lokale melkverwerker in Ethiopië;
  • Stichting Base of The Pyramid Innovation centre (BoPinc);
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken;
  • Andere partijen uit de netwerken van het LEI.

Ambities en competenties

  • Het LEI ondersteunt ondernemers met het onderzoeken van de concrete marktvraag, het aanscherpen van de waardepropositie en het ontwikkelen van het juiste businessmodel. Het instituut is gespecialiseerd in het wereldwijd ontwikkelen van alternatieve en innovatieve bedrijfsmodellen met inbegrip van het creëren van partnerships tussen overheden, organisaties en bedrijven. Met beoordelen van de effecten van die bedrijfsmodellen en partnerships heeft het LEI internationaal een reputatie opgebouwd;
  • Op het gebied van voedsel, agricultuur en natuur ontsluit het LEI tevens de expertise en de wereldwijde netwerken van Wageningen University & Research centre;
  • Mueller wil haar marktpotentieel internationaal uitbreiden. Het bedrijf is een erkende specialist op het gebied van ontwikkeling, productie en installatie van (roestvaststalen) systemen voor koeling en opslag van melk, bier, frisdranken en dergelijke. Mueller BV. heeft de ondernemingszin om deel te nemen aan en te investeren in internationale projecten. Het bedrijf deelt graag haar expertise over melkkoeltanks met andere partijen voor wereldwijde groei in de melkketen.