category_internship_stage

Morfodynamiek in beken

Onderzoek naar meandermigratie en ontwerpmethodiek voor beekherstel

Achtergrond

In de jaren 30-70 zijn een groot aantal beken aangepast  om ontwatering van de bovenstroomsgelegen landbouwgronden te verbeteren. De beek werd rechtgetrokken, het dwarsprofiel werd vergroot en verdiept, en stuwen werden geplaatst om het beekpeil te kunnen controleren. Echter, bij lage afvoer stond de beek veelal stil, waardoor specifieke planten en diersoorten verdwenen. En na een grote regenbui werd het water versneld afgevoerd, waardoor benedenstrooms wateroverlast ontstond in steden als Eindhoven en Den Bosch. Nationale en Europese wetgeving stelt nu nieuwe eisen aan het functioneren van Nederlandse beken. Bijv. vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) dient de waterkwaliteit verbeterd te worden. Beekherstel is een voorbeeld van een aapak om de natuurlijke dynamiek en ecologische waarde van de beek terug te brengen. Beekherstel bestaat uit enerzijds “hermeandering”, het terugbrengen van meanderbochten, en anderzijds het aanpassen van het dwarsprofiel. Ook worden stuwen en oeverbescherming verwijderd.                  

Echter, het aanpassen van de beekloop en het terugbrengen van de natuurlijke beekdynamiek leidt vaak tot conflicten met het huidige ruimtegebruik. Daarom moet in het ontwerp zowel rekening gehouden worden met de KRW-doelen en hinder door beekdynamiek voorkomen worden. Voor het bepalen van de ontwerpopgave van beekherstel dienen een aantal belangrijke vragen beantwoord te worden. Bijvoorbeeld: welk dwarsprofiel past het beste bij de opgave voor beekherstel? Maar ook: hoe gaat de beek zich ontwikkelen nadat het op een bepaalde manier aangelegd is, en hoe snel gebeurt dat?

Wat wij zoeken

Een afstudeerder/stagiair die onderzoek wil doen naar  de morfodynamiek in beken en de methodiek voor het ontwerp van beken verder wil ontwikkelen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van algemene kennis over beek- en riviermorfodynamiek, computermodellen om de beekmorfodynamiek na te bootsen, en data uit de praktijk. De preciese invulling van het onderzoek is in overleg met de afstudeerder/stagair. Wij zijn op zoek naar iemand die geïnteresseerd is in beekmorfodynamiek en beschikt over relevante kennis over rivieren, morfodynamiek en zandtransport. Ervaring met rivierkundige modellen en Matlab is een voordeel.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij RoyalHaskoningDHV in Amersfoort en wordt begeleid door Filip Schuurman en Eisse Wijma. De duur van het onderzoek is flexibel. 


Contact

logo.png

Filip Schuurman

filip.schuurman@rhdhv.com

Locatie: Amersfoort