Onderwerp scriptie

Naar een groene ontmoetingsplek in Hoensbroek

In Hoesbroek ligt een dierenparkje in 'de achtertuin' van Kasteel Hoensbroek, een geliefde ontmoetingsplek voor veel omwonenden. Hoensbroek, een deelgemeente van Heerlen, heeft te maken met krimp. Deze verandering brengt nieuwe rollen, verwachtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe ga je als buurt vereniging om met deze nieuwe rol in relatie tot de burgers en de overheid. Hoe creëer je samen kansen?

De vier buurtstichtingen van Hoensbroek worstelen hiermee en hebben de Wetenschapswinkel van de WUR benaderd met de vraag om de mogelijkheden van dit park met dierenweide te onderzoeken in het licht van de veranderende omstandigheden. Het bevorderen van sociale cohesie, genereren van burgerkracht en behoud van de plek op langere termijn staan daarbij centraal.

We willen dus met dit project bijdragen aan de herontwikkeling van de dierenweide tot een groene ontmoetingsplek gericht op het bevorderen van sociale contacten tussen verschillende bevolkingsgroepen. Daarnaast willen we de huidige institutionele omgeving in Hoensbroek nader duiden en daarbij onderzoeken in hoeverre deze wel of niet ondersteunend is voor het burgerinitiatief, herontwikkeling van de dierenweide. Hiervoor zijn wij opzoek naar een MSc student die graag haar afstudeeropdracht wil doen over dit onderwerp en daarnaast zijn wij opzoek naar een stagiair die actief wil meedenken en helpen met het katalyseren van het participatieve proces voor de herontwikkeling van de dierenweide in Hoensbroek.

Onderzoeksvragen

  • Wat zijn de bestaande doelgroepen in Hoensbroek?
  • Wat zijn de relevante doelgroepen om mee samen te werken om de dierenweide te ontwikkelen tot een groene ontmoetingsplek (Relevant: de doelgroepen die enthousiast zijn en urgentie voelen om deze plek te ontwikkelen tot een groene ontmoetingsplek)?
  • Wat zijn de verschillende belangen van deze doelgroepen met betrekking tot de dierenweide en de toekomstige groene ontmoetingsplek?
  • Hoe verhouden deze verschillende doelgroepen zich tot elkaar in termen van macht, framing, interactie en vertrouwen? (De studentonderzoeker zal deze concepten nader duiden en mogelijk de nadruk leggen op een aantal van deze concepten.
  • Hoe kunnen we het participatieve proces het beste vormgeven?
  • Waaraan moet de groene ontmoetingsplek voldoen, zodat dit een plek wordt voor jong en oud?
  • Hoe kan de groene ontmoetingsplek de diversiteit van de Hoensbroekse samenleving weerspiegelen in het gebruik er van?

Literatuur

  • Participation and power: Reflections on the role of Government in Land use planning and rural development – Noelle Aarts; Cees Leeuwis, 2010
  • Rethinking communication in inovation processes: creating space for change in complex systems – Cees Leeuwis; Noelle Aarts, 2010

Periode
Zo spoedig mogelijk (vanaf maart 2013)

Locatie
Hoensbroek

Taal
Nederlands