Nieuws
Najaars-update demoveld De Marke
De demovelden op Agro-innovatiecentrum De Marke zijn in 2022 in samenwerking met eerstejaars studenten van het Zone.college en onder leiding van Kevin Lettink (stagiaire Aeres Dronten) aangelegd. De speerpunten dit jaar waren maximale kwaliteit ruwvoer van eigen land en de mogelijkheden rondom eigen krachtvoerteelten, mengteelten in graan en mais en diverse kruiden in grasland. De opzet van het demoveld is veehouders en studenten zo breed mogelijk informeren over de mogelijkheden op het gebied van ruwvoer- en krachtvoerteelt. Welke gewassen staan nog op het veld en hoe ontwikkelden ze zich?
Kruidenrijk grasland
Productief kruidenrijk grasland biedt een enorme potentie om de input op het bedrijf te minimaliseren. Bij productief kruidenrijk grasland is een voldoende bezetting van vlinderbloemigen essentieel om ook daadwerkelijk minder N te hoeven aanwenden. De diversiteit van de kruiden zorgt voor een diverse wortelstructuur, waardoor de planten elkaar gaan versterken. Door wortels op verschillende diepte en met een verschillende dikte of structuur wordt het makkelijker voor moeilijk wortelende planten om zich sterker in de bodem te kunnen vestigen. Kruidenrijk grasland houdt het hierdoor onder droge omstandigheden langer vol als niet kruidenrijke graslanden. Wel moet de wortelstructuur dusdanig ontwikkeld zijn dat het een zo groot mogelijke potentie heeft van waterbenutting. We zien hier dat in het eerste jaar na inzaai voldoende water essentieel is voor het ontwikkelen van dit wortelstelsel. Op dit moment worden er enkele kruidenrijke percelen gemaaid voor stalvoedering. Het valt op dat de koeien deze percelen erg waarderen door de smakelijkheid. Dit is een logisch gevolg van het feit dat er op de kruidenrijke percelen meer stikstof beschikbaar is en het grasmengsel hierdoor minder snel roestverschijnselen vertoont.
Voederbieten
Ook dit jaar stonden er weer voederbieten op ons demoveld en deze ontwikkelden zich weer goed. Voordelen van het gewas zijn de hoge VEM-gehaltes, waardoor het makkelijker wordt met minder krachtvoer dezelfde liters te melken met vaak een positieve plus op het vetgehalte van de melk. Onder de huidige warme omstandigheden groeit de biet nog volop door, waardoor dit gewas veel stikstof opneemt uit de bodem en hierdoor de kans op verliezen van stikstof naar het grondwater verkleint.
Bio-diverse maisteelt
Mais met zonnebloemen
Mais in combinatie met zonnebloemen was dit jaar een succes. Randen van maispercelen verfraaien met zonnebloemen brengt meer biodiversiteit met zich door de aantrekking van bijen welke nuttig gebruik maken van het stuifmeel en nectar van de zonnebloem.
Mais met bonen
De teelt van mais in combinatie met bonen is dit jaar ook geslaagd. Door de wat latere zaai eind mei was het opkomstpercentage van de boon goed. Dit in contrast met andere jaren waarbij bij vroege zaai nog wel eens wat bonen verrot waren. Een uitdaging van deze mengteelt blijft het afrijpmoment van de bonen. Leidend bij het hakselen van deze mengteelt blijft de rijpheid van de kolf voor voldoende zetmeelopbrengst.
Beide mengteelten zijn dit jaar door onze Naio schoffelrobot onkruidvrij gehouden
Sorghum
Dit jaar zien we dat alle vijf geteelde rassen ondanks de late zaai op 31 mei goed rijp worden. Dit was vorig jaar onder nattere omstandigheden niet het geval. Vorig jaar zagen we een ras rijp en de rest niet. Dit laat zien dat er goed gekeken moet worden naar welk ras onder gemiddelde omstandigheden goed afrijpt. Alle vijf veldjes met sorghum zijn dit jaar zonder chemie geteeld; zaaien bij een hoge bodemtemperatuur is hierbij essentieel, zodat het gewas zich sneller ontwikkelt als het onkruid en onkruid hierdoor minder kans krijgt.
Bonen
De sojabonen gezaaid op 31 mei zijn in de laatste fase van afrijping gekomen. Dit jaar was ideaal door de grote hoeveelheid zonuren. Ondanks het droge warme jaar is het met dit geteelde ras nog wel een uitdaging om de soja voldoende rijp te kunnen oogsten. Daarentegen hebben zowel de zomer- als winterveldboon een grotere slagingskans in ons klimaat.
Op dit moment worden de wintergewassen voor volgend jaar alweer ingezaaid om volgend jaar opnieuw samen te kunnen leren! Bent u nu nieuwsgierig geworden naar meer achtergrond van de verschillende gewassen? Neem contact met ons op voor een rondleiding met uw kennisgroep.