Nieuwe biologische middelen om schurft te bestrijden

Schurft is heel moeilijk te bestrijden in de biologische fruitteelt. Maar er is hoop. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving test nieuwe middelen uit, die werkzaam blijken te zijn.

Biologische fruittelers in Nederland hebben weinig mogelijkheden om schurft te bestrijden. Er zijn maar weinig middelen tegen schurft. Daarnaast kunnen de telers proberen te voorkomen dat de schimmel de winter doorkomt. De schimmel overleeft op afgevallen bladmateriaal. Zonder blad overleeft de schimmel het niet. Maar er hoeft maar een beetje blad te liggen of de schimmel blijft toch leven en slaat in het voorjaar weer toe.

Yucca en bakpoeder tegen schurft

De onderzoekers van PPO zochten daarom naar alternatieven. Ze spitten de literatuur door en gingen af op ervaringen uit het buitenland. Dat bracht hen op verschillende middelen, zoals een zeepachtige stof uit de yucca en bakpoeder (bicarbonaat). Die testten ze uit en beide middelen bleken goed te werken. Nadeel van het yucca-extract is dat het niet is toegelaten als gewasbeschermingsmiddel. Bicarbonaat mag wel gebruikt worden.

Als volgende stap testten de onderzoekers het  bicarbonaat in de praktijk. Ze ontdekten dat het poeder preventief werkt: het voorkomt dat de schimmel het fruit infecteert. Bovendien werkt het nog effectiever kort na de infectie. Enige nadeel van bicarbonaat is dat de vruchten een wat ruwer oppervlak krijgen.

Nog meer nieuwe middelen

In nieuw onderzoek willen de onderzoekers achterhalen hoe de verruwing van de schil te verminderen is. Ook blijven ze zoeken naar andere manieren om de schimmel onder de duim te krijgen. Naast deze producten gaat het daarbij ook om biologische bestrijders, zoals Cladosporium cladosporioides H39. die door Plant Research International,  ook onderdeel van Wageningen UR, is ontwikkeld.