Update

NUTRIC studie: voeding om obstipatie bij het Prikkelbare Darm Syndroom te verlichten

De afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen Food & Biobased Research heeft van april t/m juli 2021 de NUTRIC studie uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of de inname van een voedingssupplement een effect heeft op de stoelgang en overige (darm)klachten die horen bij PDS.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend, de deelnemers krijgen hierover bericht.

Achtergrond onderzoek

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening met een grote impact op de kwaliteit van leven. Sommige mensen met PDS hebben voornamelijk last van verstoppingsklachten (obstipatie). Deze klachten kunnen zich uiten in moeilijk naar het toilet kunnen: harde ontlasting hebben, slechts een beperkt aantal keer per week ontlasting hebben en/of moeten persen tijdens de ontlasting. De behandeling is niet gemakkelijk, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn waarvan de werking ook nog niet volledig begrepen wordt. We weten dat voeding hier een belangrijke rol in speelt en dat bepaalde stoffen mogelijk tot verlichting van de stoelgang en overige (darm)klachten kunnen leiden.

Onderzoeksopzet

De twee voedingssupplementen die voor dit onderzoek zijn geselecteerd zijn een prebioticum en een probioticum. Een prebioticum bestaat uit onverteerbare voedingsvezels die in de dikke darm terechtkomen en daar als voedingsbron de groei van bepaalde aanwezige bacteriën kan stimuleren. Een probioticum is een groep levende bacteriën die in de dikke darm terecht kunnen komen. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van prebiotische vezels en probiotische bacteriën mogelijk voordelen kan hebben voor de (darm)gezondheid, echter niet elk prebioticum of probioticum heeft hetzelfde gunstige effect.

Tijdens het onderzoek werden deelnemers 8 weken gevolgd, waarvan zij in de laatste 4 weken tweemaal daags een supplement innamen. Tussendoor vulden deelnemers online vragenlijsten in met betrekking tot hun stoelgang en PDS klachten.

Onze onderzoeken

Mocht u interesse hebben in deelname aan een onderzoek, kijk dan eens op de pagina deelnemers gezocht.